Do knihovny na Pankráci zajde 15 procent vězňů. Baví je krimi

Události ČT: Do knihovny na Pankráci chodí každý sedmý vězeň (zdroj: ČT24)

Zahraniční dobrodružná a krimi literatura, jakou píší třeba Jo Nesbo, Wilbur Smith, Dan Brown nebo Frederick Forsyth, patří k oblíbeným žánrům v knihovně pankrácké věznice. Z odsouzených lidí ji navštěvuje každý sedmý. S žádostmi o knihy se třeba obracejí i přímo na vydavatelské domy.

Vězeňská knihovna čítá 11 tisíc titulů, dobrovolně ji vedou sami odsouzení. Vypůjčit si tu lze cokoliv napříč žánry, kromě těch hraničních, dotýkajících se například extremismu. Jednou ročně sem pak pořizují nové tituly. „Zmapuju si požadavky odsouzených a jdu je nakoupit,“ popisuje speciální pedagožka Jitka Štechová.

Jeden z odsouzených, který si nepřál být jmenován, přečte až třicet titulů měsíčně. Knihovnu v pankrácké věznici navštěvuje každou sobotu. K jeho oblíbeným autorům patří Erich Maria Remarque, Bohumil Hrabal nebo Milan Kundera. O tituly z nejnovější odborné literatury píše rodině. „Pro mě četba v tomto prostředí znamená osvěžení ducha,“ tvrdí.

Mezi aktivity, o něž ve vězení pobývající lidé projevují zájem, spadají i literární a filmový klub, keramické dílny nebo hraní v kapele. Pankrácká věznice se potýká s narůstajícím problémem závislostí. V rámci terapií nabízí třeba i výuku cizích jazyků.