Komín nad starou OP Prostějov již nestojí, srazilo ho 25 kg trhavin

Exploze 25 kilogramů trhavin ukončila existenci komína, který čněl nad vyprázdněným areálem bývalé OP Prostějov. Demolice komína ozdobeného velkým symbolem někdejšího oděvního podniku trvala jen několik sekund. Přišly se na ni podívat desítky lidí.

Po nedělní deváté hodině se v Prostějově zachvěla zem a železobetonový komín se zřítil. Po OP Prostějov tak nezbylo takřka nic, jen prázdný areál a suť po zbouraném komínu. Po dopadu místo zahalila oblaka prachu, která vzápětí začali hasiči kropit proudy vody. Po všem bylo za pár sekund. „Komín vysoký 110 metrů o hmotnosti zhruba 700 tun byl navrtaný 180 vývrty, celková nálož měla 25 kilogramů,“ shrnul střelmistr Zdeněk Šobíšek.

Komín vévodil OP Prostějov, k zemi šel jako poslední (zdroj: ČT24)

Demolice komína se – na rozdíl od předloňské demolice šesti budov po bývalé textilce – obešla bez větších komplikací. „Bourat komín, když se to daří, je radost. Člověk to dělá také z prestižních důvodů. Pro mne to je 68. komín v pořadí a šestý tohoto typu, to znamená z železobetonové tvárnice,“ podotkl střelmistr.

Přípravu však podle něj komplikoval stav komína. „Byl vychýlený opačným směrem, než jsme ho pokládali, a to skoro o půl metru. Proto se pravděpodobně zlomil,“ uvedl Šobíšek. Míní, že se na vychýlení komína podepsaly špatné postupy při jeho stavbě.

Zbourat prostějovský komín nebyl snadný úkol také proto, že nedaleko je elektrické vedení. Mezi to a místo samotné demolice proto demoliční experti nasypali valy. Firmy, které mají provozovny v sousedství, po dobu trhacích prací omezily provoz.

Když před dvěma lety šlo k zemi šest budov po někdejším oděvním podniku, utrpěli dva lidé zranění. Báňský úřad tehdy střelmistra Šobíška pokutoval za to, že použil větší množství náloží, než úřad v dokumentaci povolil. Na internetu se navíc objevilo video, z něhož bylo patrné, že úlomek zdiva těsně minul skupinu diváků. Podle střelmistra nebyly porušeny bezpečnostní předpisy, video zpochybnil.

Někdejší komplikace však neodradily desítky lidí, aby se přišli podívat na zánik komína. „Je to zvláštní pocit, hledím na komín z okna už tolik let a najednou tady nebude. Nemohl jsem si to nechat ujít,“ podotkl jeden z přihlížejících.

Areál po zkrachovalém OP Prostějov vlastní společnost Astria Group. Poté, co nechala staré objekty zdemolovat, shání investory, kteří by ho nově využili, a tvrdí, že jsou jednání na dobré cestě. Náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil (PéVéčko) letos na jaře oznámil, že o pozemky se zajímají čtyři zahraniční investoři.