Za napadení průvodu na podporu migrantů navrhla policie obžaloby

Pražská policie navrhla obžalovat čtyři lidi za únorový incident v pražské Thunovské ulici. Skupina maskovaných mužů napadla účastníky průvodu na podporu migrantů iniciativy Ne rasismu. U dalšího obviněného bylo trestní stíhání zastaveno, poslední se musí osvědčit v roční zkušební době.

Policie v květnu uvedla, že z maskované skupiny identifikovala 25 lidí, přičemž počínání pěti z nich vyhodnotila jako trestný čin výtržnictví, u dalších dvacet jako možný přestupek.

Později počet obviněných stoupl na šest. Výtržnictví měli spáchat tím, že útočili na účastníky řádně ohlášeného shromáždění a házeli po nich předměty, čímž shromáždění hrubě narušili.

První únorovou sobotu se v řadě evropských zemí konaly protesty zaměřené proti migraci a islámu zaštítěné názvem Pevnost Evropa. V Praze musela policie demonstranty oddělovat, protože se na mnoha místech sešli také odpůrci protiimigrantských hnutí. Nasazena byla tisícovka policistů, demonstrantů se sešlo desetkrát více.

Policisté sklidili kritiku za zásah v Thunovské ulici na Malé straně, kde došlo ke střetu. Na účastníky pochodu na podporu uprchlíků zaútočila skupinka odpůrců imigrace. Vzduchem létaly tyče od transparentů a dlažební kostky, ozývala se také pyrotechnika. Nikdo nebyl zraněn.

Bez komentáře: Střet odpůrců migrace s účastníky pochodu na podporu uprchlíků na rohu Thunovské a Zámecké ulice (zdroj: ČT24)

Videonahrávka incidentu, která se šířila po sociálních sítích, naznačovala, že střet vyprovokovala policie. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nařčení odmítl, podle něj za videem stály proruské weby, jejichž cílem bylo policii znevěrohodnit.

Policisté podle něj udělali maximum, aby od sebe oba tábory oddělili a zatlačili agresory pryč. Chovanec se kvůli incidentu dostal také do názorového střetu s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), který zásah označil za selhání, protože se policii nepodařilo udržet veřejný pořádek.