Na demonstraci ve Varnsdorfu přišla jen hrstka lidí

Varnsdorf – Jen asi padesát lidí se sešlo na odpolední demonstraci v severočeském Varnsdorfu. Akce, kterou svolal Lukáš Kohout, měla stejně jako loni upozornit na vysokou míru kriminality. Důvodem akce je prý nespkojenost s tím, že za poslední rok se situace nijak nezměnila. Protest měl zakončit pochod na sídliště, kde žije romská komunita. Kvůli nízkému počtu účastníků ale ze záměru sešlo. Akce se zúčastnil také senátor a bývalý předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, ani jeho přítomnost ale místní k účasti nenalákala.

Organizátor Lukáš Kohout ale prý z nízké účasti není zklamaný, ve stejném období loni se počty účastníků pohybovaly na obdobné úrovni. Podle vlastních slov je přesvědčen, že během několika týdnů přijdou na jím pořádané demonstrace stovky, možná i tisíce lidí.

Lidé o Kohouta nestojí

Místní lidé sice jsou se situací ve městě stále nespokojeni, nechtějí se ale už nechat vést Kohoutem. „Kdyby aspoň pořád neměnil názory, tak možná,“ nechal se slyšet muž stojící pod stromy dál od shromážděných lidí. Asi dvě desítky lidí si stěžovaly Čunkovi na situaci ve městě. „Pojďte nám dělat starostu,“ zaznívalo od nich.

Pro malou účast se demonstranti ani nevydali na avizovaný pochod k domu místostarosty Josefa Poláčka (ODS) a panelovým domům v Kovářské ulici obývaných Romy. Naposledy se ve Varnsdorfu demonstrovalo v březnu letošního roku. Tehdy se tam sešlo 140 lidí, protestovali proti vzniku nových ghett v Kovářské a Pražské ulici.