Zpustlý hotel opět patří Přerovu. Město za něj zaplatilo 40,5 milionu korun

Čtyřicet a půl milionu korun zaplatila přerovská radnice za hotel Strojař. Velkou budovu v centru města už armáda převedla do vlastnictví Přerova. Ten teď zřídil projektový tým, který určí, jak nejlépe bývalý hotel zužitkovat. Přerov hotel Strojař už jednou vlastnil, ale směnil jej za jiné pozemky s českou armádou.

Radnice, chtěla, aby byl dům do jejího majetku převeden bez platně. To se ale nepodařilo. Nakonec za něj musela zaplatit.

„Ta částka je opravdu velká, když si uvědomíme, že město koupilo hotel Strojař už jednou v roce 2000 za 18 milionů z konkurzní podstaty přerovských strojíren. Nicméně všichni zastupitelé, mám pocit, si uvědomovali nebezpečí vzniku ubytovny v centru Přerova,“ dodal Petr Vrána (ANO), člen Rady města Přerova.

Přerov opraví hotel

Hotel s kapacitou 369 lůžek, který na konci roku 2013 opustili vojáci, chtělo město získat proto, aby zabránilo vzniku další sociální ubytovny. Využití pro něj však zatím nemá. Podle zástupců radnice bude jeho rekonstrukce stát další desítky milionů korun.

Dalších 1,6 milionu bude město stát daň za převod nemovitosti. „Hotelový dům Strojař není v dobrém technickém stavu, ale ani nemůžeme říct, že v havarijním stavu. A to byl i důvod, proč jsme se obávali, aby někdo nekoupil hotelový dům Strojař a neudělal z něj ze dne na den ubytovnu,“ potvrdila za Magistrát města Přerov jeho mluvčí Lenka Chalupová.

„Platba za Strojař proběhla 20. června - a následně byl ministerstvem obrany podán návrh na vklad do katastru nemovitostí. Od července je vlastníkem město Přerov. Částka 40,5 milionu korun byla hrazena najednou,“ řekla mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Radnice stanoví harmonogram postupu

Vedení radnice na svých stránkách www.prerov.eu uvedlo, že zřídí projektový tým, který se bude zabývat využitím hotelu Strojař. „V čele této skupiny stojí radní Petr Vrána. Tým by měl do konce roku předložit zastupitelům harmonogram postupu, účel využití a přemýšlet o možnostech financování oprav,“ uvedl primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov).

Již dříve padaly návrhy přeměnit hotel na sociální bydlení či sídlo magistrátu, zazněl také návrh objekt zcela zbourat. Konečné stanovisko ale zatím nepadlo. Vedení města počítá s tím, že úprava Strojaře přijde na desítky milionů korun. „V případě přebudování na byty by to mohlo být zhruba 120 milionů, v případě přestavby na kanceláře by se částka mohla vyšplhat až na 200 milionů korun,“ stojí na stránkách města.

Hotel Strojař v ulici Velká Dlážka, který opustili vojáci na konci roku 2013, nabízelo ministerstvo k prodeji od ledna 2014. Původně za něj armáda požadovala 62 milionů korun, cena se pak postupně snižovala. Poté, co se v posledním kole výběrového řízení ozvali ministerstvu dva zájemci, rozhodlo se město budovu koupit.