TOP 09 kandiduje dál „s podporou starostů“. Soud zamítl zrušení kandidátky

S podporou starostů. Kvůli tomuto spojení, které použila strana TOP 09, se  jihomoravští Starostové obrátili na soud. Jejich návrh na zrušení registrace takové kandidátky ale zamítl brněnský krajský soud. Podle něj ho podala neoprávněná osoba. Obě strany spolu kandidovaly pro Jihomoravský kraj před čtyřmi lety, nyní se ale rozdělily. Podle Starostů tak spojení úmyslně mátlo voliče.

Jihomoravští Starostové požadovali, aby kraj zrušil registraci kandidátky TOP 09. Starostové totiž letos v krajských volbách kandidují sami. „TOP 09 na jižní Moravě používá sousloví - s podporou starostů, které je na vládní úrovni zažité. Na krajské úrovni ale nemá STAN s TOP 09 nic společného,“ okomentoval podaný návrh předseda Starostů a nezávislých (STAN) Radomír Pavlíček. 

Na kandidátce stojí: TOP 09 s podporou starostů a „Žít Brno“. „ Ať už je to s velkým nebo malým s, tak je to matoucí. Jsme dotazováni, jestli jdeme do voleb spolu,“ dodal Pavlíček. Soud se jejich návrhem nakonec ale nemohl ani zabývat. „Krajský soud se nemohl tímto návrhem věcně zabývat, protože při ověřování podmínek řízení zjistil, že ho podala osoba k tomu ze zákona neoprávněná,“ uvedla mluvčí soudu Simona Tesařová.

V návrhu totiž byl jako zmocněnec zapsaný někdo jiný než ten, kdo je jako zmocněnec zapsaný v kandidátní listině. I kdyby tomu tak ale nebylo, podle soudu nebyl, na základě platné judikatury, důvod registraci odmítnout.

V kampani obě strany pokračují

Radomír Pavlíček uvedl, že chyba byla ve jméně zmocněnce. Namísto jména Jan Kryčer totiž bylo v dokumentu uvedeno Jaroslav Kryčer. „Rozhodnutí soudu respektujeme. Udělali jsme to, co jsme cítili, že bychom měli udělat, a to na tuto skutečnost upozornit,“ okomentoval rozhodnutí soudu Pavlíček.

Dodal, že i přes odmítnutí návrhu budou pokračovat v kampani. Obdobně vnímá situaci i Jan Vitula za TOP 09. „Bez jakýchkoli problémů jsme pokračovali v kampani. Přiznám se, že jsme předpokládali takový výsledek,“ uvedl Vitula. Dplnil, že nevidí problém v užívání pojmu starosta. „Já jsem také starosta, nevidím důvod, proč tento název nepoužívat. Spíše mi přijde, že si jej někdo snaží přisvojit, což mi přijde nekorektní. Je to informace, že máme na kandidátce starosty, nic víc,“ dodal.