Umělec zakryl kašnu v Budějovicích vysokou stěnou. Vede k ní lávka

Barokní Samsonovu kašnu na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích obklopila sedmimetrová dřevěná stěna. Kašnu bude zakrývat až do 2. října. Umělecký projekt s názvem Vnímání má vyvolat diskusi o hodnotě veřejného prostoru. Ke kašně, která je symbolem města a patří mezi největší v České republice, lidé dojdou jen po lávce z Domu umění.

Autorem projektu je architekt Jan Šépka a kurátor Domu umění Michal Škoda. Podle Šépky je uměleckým záměrem projektu to, aby si lidé více vážili zajímavých staveb kolem sebe. „Hlavním impulsem bylo vyvolat diskusi o veřejném prostoru, o dominantách, které nás obklopují a o tom, že jejich hodnotu nevnímáme tak, jak bychom mohli,“ uvedl. 

Projekt začíná v galerii Domu umění. Celá konstrukce má půdorys dvou kruhů, které spojuje lávka. Menší kruh je přímo v galerii v prvním patře. Vstup na lávku vede skrz okno. Po obou stranách lávky jsou asi deset centimetrů široké průzory nabízející netradiční pohledy na plochu náměstí. Na konci lávky jsou schody, po kterých se dá ke kašně sejít. 

Samsonovu kašnu zakryla dřevěná stěna (zdroj: ČT24)

Přesnou cenu projektu Škoda prozradit nechtěl. Dům umění provozuje město a každý rok se zde koná osm výstav nebo různých projektů. „Na každou akci mám 250 000 korun. Někdy je potřeba více nebo méně. Každopádně projekt Vnímání nestojí město ani korunu navíc, bez problémů se vejdeme do rozpočtu,“ uvedl s tím, že s realizací pomohli sponzoři.  

Ke známým projektům sedmačtyřicetiletého Šépky patří úpravy Horního náměstí v Olomouci, úpravy Jiřského náměstí na Pražském hradě nebo návrh Národní knihovny v Praze. Českobudějovický projekt je prý jeho nejdiskutovanější.

Autor projektu - architekt Jan Šépka
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

„Stává se mi často, že mi někdo zavolá a řekne i svůj názor na stavbu. Lidé ale nečekají na vysvětlení a pokládají telefon,“ uvedl. Podle Škody byly reakce návštěvníků projektu Vnímání zatím velice pozitivní. Projekt má ale i řadu kritiků. Podle některých lidí jde o mrhání peněz „Byl bych moc rád, kdyby se kritici přišli podívat, prošli se celou expozicí až ke kašně a vychutnali si tu atmosféru,“ reagoval Šépka. 

Bezpečnost návštěvníků nevšedního díla jistí únikový východ, ke kašně se zvláštní cestou dostanou také handicapovaní zájemci. V rámci projektu budou každé úterý probíhat také speciální diskusní pořady a přednášky. Galerie v Domě umění je otevřená každý den od 10 do 18 hodin.