Olomoucké koupaliště projde opravou

Olomouc – Téměř padesátimilionové opravy čekají olomoucké venkovní koupaliště. Na podzim začnou stavbaři upravovat oba zastaralé bazény, které dostanou nový nerezový plášť. Návštěvníci si opraveného areálu užijí už příští léto.

Během letní sezony si v olomouckém venkovním bazénu zaplave až 15 000 lidí. Současnou podobu získalo koupaliště v roce 1975, podle vedení města už ale není možné bazén dlouhodobě opravovat. „Bazén je velmi navštěvovaný, jeho vany už jsou poměrně staré. Takže rekonstrukce zahrnuje samozřejmě výměnu obou van bazénu, jak toho velkého, tak dětského, včetně brouzdališť,“ uvedla mluvčí Magistrátu města Olomouce Jana Doleželová a náměstek primátora Martin Major doplnil: „Bude kompletně vyměněna i technologie, která řeší vodní hospodářství venkovního bazénu, takže kvalita vody bude dramaticky lepší. Ne, že by to teď bylo špatné, ale posouváme se někam dál do budoucna.“

Reportáž Martina Laštůvky (zdroj: ČT24)

Bazénu uškodily hlavně povodně v roce 1997. Velká voda tehdy nadzvedla vanu bazénu, která se po opadnutí hladiny nalomila. „Rekonstrukce by se neměla dotknout přímo návštěvníků venkovního areálu, navrhli jsme provedení rekonstrukcí v mimosezonním období,“ vysvětlila ředitelka plaveckého stadionu Malgorzata Rapa-Katbeh. Vedení magistrátu se ale nebojí, že by po opravě venkovního bazénu ubylo návštěvníků městskému aquaparku, chodí tam hlavně rodiče s malými dětmi. „Hloubka bazénů, myslím, nepřekračuje 80 centimetrů, takže pro plavce je bazén nevhodný. Naše dva bazény, ať je to ten krytý, nebo ten venkovní, jsou určeny spíše sportovcům,“ dodal náměstek Major.

Stavbaři opraví i schodiště, které vede z venkovního bazénu do krytého. Město zaplatí za rekonstrukci 46 milionů korun, více než polovinu nákladů pokryjí dotace.