Autobusy v Královéhradeckém kraji pojedou i po Novém roce. Radní kývli 12 dopravcům

Radní Královéhradeckého kraje kývli na nabídky 12 dopravců na dočasné zajištění autobusové dopravy od ledna příštího roku. Předem oslovené dopravce hejtmanství vybralo bez otevřené soutěže v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění. Smlouvy s dopravci by měl kraj podepsat nejpozději do konce září.

Královéhradecký kraj původně vyhlásil šestimiliardový tendr na nové dopravce pro léta 2017 až 2026, antimonopolní úřad však na jaře, zatím nepravomocně, soutěž zrušil. Protože kraj nemohl smlouvy končící k 31. prosinci dopravcům prodloužit, rozhodl se zadat zajištění dotované linkové autobusové dopravy od 1. ledna 2017 bez otevřené soutěže oslovením 13 dopravců, kteří pro kraj již nyní jezdí. Jednu nabídku radní vyřadili.

Dopravci mohli nabídky podávat do konce srpna. Hlavní zadávací podmínkou pro uchazeče bylo dodržení maximální výše nabídkové ceny. „Takřka všichni dopravci podali nabídku jen o pár korun nižší, než byla stanovená maximální cena,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Karel Janeček (ČSSD).

Dopravci budou pro kraj jezdit do doby, než budou vybráni noví dopravci ve standardním výběrovém řízení. Vypsání nového tendru již bude na novém vedení kraje vzešlém z říjnových voleb.

Víc peněz na platy řidičů

Kraj by měl za rok na dotaci dopravcům zaplatit stejně jako v minulých letech, tedy asi 300 milionů korun. Na příští rok bude suma zvýšena o pět až sedm milionů korun, které by měly jít na růst platů řidičů.

Úpravy smluv se po jednáních kraje s dopravci týkaly například snížení maximálních sankcí pro dopravce. Kraj také snížil požadavky na vybavení nebo stáří vozidel.