Městská tržnice v Prostějově se bude stěhovat

Prostějov - Prostějov přesune městskou tržnici. Ta je desítky let v prostoru za obchodním domem Prior. Podle vedení města ale poničené stánky hyzdí lokalitu, ve které stojí i unikátní soubor židovských domů.

Městská tržnice v Prostějově – socialistická stavba vznikla v prostoru bývalé židovské čtvrti. „O nějaké architektuře tady ani nemůžeme mluvit. Jednoznačně je to jizva v té části města,“ prohlásil ředitel Muzea Prostějovska Miroslav Chytil.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Zatímco unikátní soubor židovských domů se daří postupně rekonstruovat a v celém prostoru přibývá i moderní zástavba, tržnice zůstává v nezměněné podobě. O tom, co s ní dál, přitom město uvažuje už od roku 1994. „Měl to být polyfunkční dům, kde by dole byly třeba nějaké obchody s pasáží nebo podloubím a nahoře obytný objekt,“ uvedl náměstek primátora města Zdeněk Fišer (ČSSD).

To ale nevyšlo, město proto hledalo náhradní prostory. V úvahu přicházela například lokalita před místním vlakovým nádražím. Radnice dokonce vyhlásila anketu, ve které si sami obyvatelé mohli říct, kde by tržnice měla být. Z dotazníkové akce vyplynulo jediné – lidé chtějí tržiště poblíž centra. Prostějov jej proto přesune na vlastní pozemek v Plumlovské ulici. To však stánkaři i jejich zákazníci kritizují. „Proč se to neupraví a není to tady, jsou tu fajn prostory. Vždyť málokteré město takovou tržnici má!“ rozčiluje se trhovkyně Antonie Růžičková a obyvatelé Prostějova se přidávají: „Ta tržnice tady byla odjakživa, takže je to tady zvyk. Mělo by se to ale spravit.“ Náměstek Fišer však namítá: „Myslím, že si lidé ale zvyknou.“

Kdy přesně se tržnice přestěhuje, zatím není jasné.

Vydáno pod