Lidé si z dovolených přivážejí závažné nemoci. Od boreliózy po žloutenku

Z exotických destinací si turisté vozí nejrůznější infekce, které nejsou v Česku běžné. Podle lékařů čeští turisté podceňují prevenci a příliš se neočkují. Z cestování po Česku si lidé nejčastěji přivezou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Ze zahraničí pak třeba žloutenku typu A, které se ale dá předejít.

„Lidé nejsou dostatečně informovaní, zejména od cestovek, čím by se měli naočkovat,“ řekl Petr Kumpel, primář Infekčního oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

Jeho kolegové se letos starali i o šestatřicetiletého Tomáše Petrečka. Mladý sportovec si přivezl závažnou bakteriální infekci, takzvanou Q horečku, se kterou se zdravotníci u nás setkávají spíše výjimečně. „Byl jsem v nemocnici zhruba dvanáct dní a za tu dobu jsem zhubl asi pět kilo,“ uvedl Tomáš Petreček.

Nemoci z dovolených

Zatímco před touto nemocí by Tomáše Petrečka očkování neochránilo, v řadě jiných chorob dovozených z cest ale pomůže problémům předejít. Podle Petra Krumpela je totiž dostupná celá řada očkování, lidé jich ale nevyužívají.

Častá je i horečka Dengue

Podle lékařky Hany Zelené ze Zdravotního ústavu si lidé vozí z dovolených z virových infekcí nejčastěji horečku Dengue. „Má podobné příznaky jako právě virus zika,“ dodala.

Potřebné testy provedou například zde. Umějí i testovat cestovatele jako jediní v republice na virus zika. Potvrzovací test na přítomnost protilátek sice není stoprocentní, proti komerčním testům je ale výrazně spolehlivější a v tuto chvíli je nejpřesnějším existujícím testem na prokázání protilátek.

Virus zika primárně přenáší komáři vyskytující se především v latinskoamerických a karibských zemích. Začal se šířit zhruba před rokem v Brazílii. Způsobuje mikrocefalii, tedy těžkou vývojovou poruchu, která u lidských plodů předčasně ukončuje růst mozku.

Lékaři proto radí cestovatelům, aby se vždy před odjezdem poradili s odborníky. Pokud míří do exotické destinace, tak ideálně měsíc dopředu, aby se stihla případná očkování.

Z tuzemska si lidé vozí boreliózu i encefalitidu

Nejen v exotických destinacích se lidé nakazí závažnými chorobami. Hlášeny jsou i případy onemocnění tuzemských výletníků klíšťovou encefalitidou a boreliózou. Moravskoslezští krajští hygienici však v loňském roce zaznamenali nejméně případů klíšťové encefalitidy i lymské boreliózy za posledních 15 let.

Klíšťovou encefalitidou loni onemocnělo 16 lidí, zatímco o rok dříve jich bylo 33, u lymské boreliózy hygienici evidují 169 případů, o rok dříve to bylo o stovku více.

Důvodem nižšího počtu onemocnění bylo podle hygieniků zřejmě loňské velmi teplé a suché počasí, které klíšťatům nesvědčí. Klíšťata se vyskytují na celém území Moravskoslezského kraje s výjimkou nejvyšších partií Jeseníků a Beskyd. I když v loňském roce hygienici zaznamenali výskyt klíšťat i v oblasti Pradědu.

V letech 2000 až 2015 bylo v regionu hlášeno celkem 632 potvrzených onemocnění klíšťovou encefalitidou, nejvíce nemocných bylo v letech 2006 a 2011.

U onemocnění lymskou boreliózou hygienici v posledních 15 letech evidují v regionu více než 6000 případů onemocnění, kdy největší riziko hrozí na Bruntálsku. Proti lymské borelióze ale v současnosti není k dispozici očkovací látka. Prevencí je důkladná prohlídka těla a co nejrychlejší odstranění nalezených klíšťat. Důležité je rovněž sledovat okolí místa přisátí klíštěte. Pokud se na něm objeví červená skvrna, je třeba navštívit lékaře.