Orlickoústecko soukromí dopravci projedou

Ústí nad Orlicí – Soukromí železniční dopravci Regiojet i Leo Express budou projíždět Českou Třebovou a v prosinci přestanou žluté vlaky zastavovat také v Ústí nad Orlicí. Spoje obou firem zastaví v Pardubicích a potom až v Olomouci. Obyvatelé východu Pardubického kraje jsou nespokojeni, podle dopravců se však v patnáctitisícových městech nevyplatí zastavovat.

Z České Třebové jezdí do Prahy každou hodinu dva až tři vlaky, do Olomouce i do Brna se cestující dostanou obvykle jednou za hodinu. Jenom o trochu horší je situace v Ústí nad Orlicí. Obyvatelé měst jsou přesto nespokojeni, chtěli by, aby u nich zastavovaly také dálkové spoje soukromých dopravců na lince Praha–Ostrava. Žluté vlaky Regiojet sice zatím zastavují v Ústí nad Orlicí, od prosince však už mají město projíždět, žluto-zlatý Leo Express zastavování na Orlickoústecku ani nevyzkouší.

Dopravci se shodují, že by pro ně zastávka v Ústí nad Orlicí nebo České Třebové znamenala zdržení. Soukromé vlaky se přitom snaží soupeřit v rychlosti s Pendolinem Českých drah, které na Orlickoústecku také nestaví. Podle předsedy představenstva Leo Expressu Leoše Novotného by přitom počet cestujících z některého z patnáctitisícových měst na hlavní trati nevyvážil ztrátu, již by zastavení představovalo.

Zejména obyvatelům České Třebové ale projíždění jejich stanice vadí. V minulosti zde zastavovaly takřka všechny vlaky, České dráhy ale postupně omezily zastavování spojů Eurocity a stanici projíždějí také Pendolina. Vedení města přitom poukazuje, že je nádraží za velké peníze zrekonstruované a vyrostl u něj také nový autobusový terminál.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)