Deset rohlíků, jednu složenku. Další pošty se nastěhovaly do obchodů

Události v regionech: Pošta má 17 nových poboček (zdroj: ČT24)

Česká pošta otevřela v září sedmnáct nových poboček Pošta Partner. Poskytují všechny základní služby, provozují je ale obce, firmy nebo podnikatelé například v samoobsluhách. Vznikají v menších obcích, jako je Útvina na Karlovarsku, kde pošta své vlastní pobočky z ekonomických důvodů zavřela.

V Útvině vznikla Pošta Partner v samoobsluze. „Očekáváme od toho další zákazníky, zvýšení tržeb v prodejně, ale i službu pro občany obce Útvina,“ shrnula Ivana Zanklová, ředitelka spotřebního družstva Jednota, Toužim, které útvinský obchod provozuje.

Jde o jednu ze sedmnácti nových poštovních poboček otevřených v září. Vedoucí nových partnerských poštovních poboček absolvovali školení, aby dokázali odbavovat poštovní služby. „Bylo to třídenní školení a bylo to náročné školení, musím říct na rovinu,“ podotkla vedoucí obchodu v Útvině Světlana Drozdová. První klientku v nové roli poštovní úředníci obsloužila již dopoledne, vyplatila peníze za poštovní poukázku.

Otevíráním partnerských poboček namísto zrušených klasických pošt naplňuje Česká pošta zákonný požadavek, který stanoví minimální počet provozoven. „Česká pošta musí provozovat 3200 poboček, ale je jedno, jestli je to pošta Partner nebo klasická pobočka. Pod tento stav nemůžeme jít,“ uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

Celkem je v Česku 206 partnerských pošt. První vznikla před sedmi lety v městském infocentru na Božím Daru. Výsledek se místním líbí – pošta je spolu s infocentrem k dispozici každý den od 8 do 18 hodin. „Nebývá tu taková fronta jako na poštách ve městě,“ upozornila přitom vedoucí infocentra Iva Králová.  

Provozovatelé od pošty dostávají měsíční paušál a k tomu platbu za každou transakci. Inspiraci našla Česká pošta v Německu, kde existují pošty například v obchodech již léta. Například v bavorském Waldsassenu je už přes deset let součástí supermarketu.

Česká síť partnerských pošt by se měla rozrůstat i v dalších letech. Do roku 2025 by chtěla pošta na smluvní partnery převést více než 2500 poboček.