Festival v Trutnově dostal pokutu 150 tisíc za hlučnost

Trutnov - Pokutu 150 tisíc korun musí zaplatit pořadatelé hudebního festivalu Open Air v Trutnově za příliš hlučnou produkci při loňském ročníku. Před zahájením letošního ročníku o tom rozhodlo v odvolacím řízení ministerstvo zdravotnictví. A verdikt je pravomocný.

Amfiteátrem v Trutnově duní hudba čtyři dny v srpnu. Hygienici ji měřili loni u domů v okolí. „Naměřili jsme mezi 22. a 23. hodinou 72,7 decibelů, hygienický limit je 35 decibelů,“ uvedla Veronika Krejčí, mluvčí Krajské hygienické stanice, Hradec Králové. Stejné hodnoty, které hygienci naměřili na festivalu, zaznamenávají u rušnějších silnic.

Festival pokuta po vleklých jednáních s lidmi v okolí zaskočila. „Děláme pro snížení hluku, co se dá, hrajeme do stráně, nehrajeme ven z areálu,“ řekl Vladimír Jůzl, pořadatel festivalu v Trutnově. „Když jsme konečně došli k tomu, že se vzájemně tolerujeme, tak najednou někdo zvenčí do toho vnese takhle vysokou pokutu,“ uvedla Eva Navrátilová-Lipová, pořadatelka festivalu v Trutnově. Sousedé spíš pořadatele hájí a nabídku odstěhovat se na jejich náklady při festivalu někam do klidu odmítají.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

V minulosti trestali hygienici pokutou čtvrt milionu hluk při koncertu zpěvačky Pink a 200 tisíc při koncertu Madonny. V Trutnově čekají měření i letos za dva týdny. A pokutu také. „Ten hluk k akcím, kde je několik tisíc lidí, patří. Bez toho festival neuděláte,“ uvedl Martin Věchet, zakladatel festivalu v Trutnově. Pořadatelé tvrdí, že letos nebude festival ani o nic tišší, ani o nic hlasitější než ty minulé.