Kontrola z ROPu brzdí dodávku postelí do Karlovarské nemocnice

Karlovy Vary - Výběrové řízení na dodávku postelí do Karlovarské krajské nemocnice se po téměř třech letech protáhne ještě víc. Projekt teď kontroluje řídicí výbor Regionálního operačního programu Severozápad. Vedení nemocnice proto nesmí s dodavatelem podepsat konečné smlouvy.

Tendr na nemocniční postele nejprve zhatily administrativní chyby, pak se do sebe pustily firmy, vysvětlují zástupci kraje. Uplynuly téměř tři roky a když mělo konečně dojít na podpis smlouvy, zkomplikovala situaci kontrola regionálního operačního programu. Ta je podle ředitele nemocnice nevhodně načasovaná.

„Nyní čekáme, co se bude dít dál. Máme zakázáno podepisovat kupní smlouvy na každou z těch čtyř soutěží, které proběhly, a čekáme na nějakou relevantní odpověď, jak se máme chovat,“ uvedl Luděk Nečesaný, ředitel Karlovarské krajské nemocnice. „Nebudou dodávky a samozřejmě těžko můžeme předpokládat, že těchto postelí se dočkáme v dohledné době,“ uvedl Václav Larva, radní pro zdravotnictví, Karlovarský kraj.

Postele za desítky milionů korun jsou v Karlových Varech určené pro nový pavilon akutní medicíny. Přibližně na 180 postelí čekají lékaři v chebské nemocnici. Tady mají nahradit stará dřevěná lůžka. V Chebu je dostali v minulosti darem, když se jich zbavovaly nemocnice v Německu. Postele ale potřebují chebští lékaři hlavně do nové budovy. Už v září má začít sloužit pacientům, zatím je ale prázdná.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle zástupců regionálního operačního programu je nutné tendr důkladně zkontrolovat. „Proto probíhají ty kontroly takhle důkladně, aby pak při kontrole vlastního výběrového řízení bylo ověřeno, zda je všechno v pořádku a nebyly následné problémy do budoucna,“ sdělil Jiří Červenka, zástupce ředitele, Úřad Regionální rady ROP Severozápad.

Zástupci regionálního operačního programu předpokládají, že výsledky kontroly budou známé v průběhu příštího týdne. Teprve poté bude jasné, jestli může vedení nemocnice podepsat smlouvy s dodavateli postelí.