Soud poslal Vítkovice Envi do úpadku. Firmě povolil reorganizaci

Firma Vítkovice Envi, která vyrábí nádrže, zaměstnává 100 lidí a dluží přibližně 155 milionů korun, je v úpadku. Poslal ji do něj ostravský krajský soud, který však souhlasil s reorganizací společnosti. Potvrdila to soudní mluvčí Lucie Olšarová. Vítkovice Envi jsou dceřinou společností firmy Vítkovice Power Engineering, která už v úpadku je.

„Insolvenční správkyní byla ustanovena Eva Hepperová. Přezkum přihlášených pohledávek bude provádět 1. správcovská a konkurzní v. o. s.,“ řekla mluvčí. Dodala, že přezkumné jednání a schůze věřitelů se budou konat 1. prosince. Byl také ustanoven prozatímní věřitelský výbor. Jeho členy jsou Komerční banka, Wetag Invest a Biesterfeld Silcom.

Návrh na zahájení insolvenčního řízení spojený s návrhem na reorganizaci podalo ke Krajskému soudu Ostrava představenstvo Vítkovice Envi. Firma se zabývá zejména výrobou nádrží pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování. Má zhruba 130 věřitelů. Z celkových dluhů 155 milionů korun firma označila 153 milionů za nezajištěné pohledávky.

V úpadku údajně i kvůli „arabskému trhu“

Důvody podání návrhu mluvčí vítkovického holdingu Eva Kijonková už dříve vysvětlovala hlavně nerealizovanými zakázkami v Polsku a Srbsku.

„K úpadkové situaci také vydatně přispěla obecně zhoršená situace na arabském trhu, kam Vítkovice Envi rovněž směřovaly své aktivity. Dalším důvodem platební neschopnosti je také to, že se jí nepodařilo s bankovním sektorem vyjednat provozní úvěry a dořešit bankovní garance,“ řekla Kijonková.

Celkem už jsou ale v insolvenčním řízení tři společnosti z Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. O vyhlášení insolvence v případě firmy Vítkovice Gearwork požádala brněnská společnost Wetag.

Tentýž krok udělala i u firem Vítkovice Mechanika a Vítkovice Power Engineering. V případě Mechaniky soud návrh zamítl. Ve druhém případě se k němu později připojil samotný dlužník. O úpadku Vítkovice Power Engineering ostravský soud už rozhodl a povolil reorganizaci.

Celkové závazky společnosti Vítkovice Power Engineering přesahují 2,3 miliardy korun. Tato částka zahrnuje dluhy po splatnosti i před splatností. Po lhůtě splatnosti jsou podle informací faktury v souhrnné hodnotě okolo 500 milionů Kč. Firma zaměstnává 1200 lidí.

Ostravský soud insolvenční řízení na základě návrhu firmy Wetag zahájil koncem dubna. Ostravská společnost návrh označovala za neoprávněný a šikanózní. Odmítala připustit, že je na pokraji krachu. V posledních dnech stanovisko změnila. Podle mluvčí vítkovického holdingu Evy Kijonkové i na základě vyhlášeného insolvenčního řízení.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8 tisíc lidí.