Na Mapě republiky stále leží sníh

Pec pod Sněžkou - Na sněhovém poli zvaném Mapa republiky na úbočí Studniční hory v Krkonoších stále leží na zhruba 160 metrech čtverečních 20 až 50 centimetrů sněhu. Zbytky sněhu by mohly roztát zhruba do týdne.

Podle odborníků letos sněhové pole vydrželo rekordně dlouhou dobu. „Pravidelná měření za pomoci technologie GPS provádíme od roku 2000. Za těchto třináct sezon vydržel sníh nejdéle v roce 2005, kdy roztál až ve třetí dekádě srpna. Ve druhé dekádě roztál v roce 2002 a v první v roce 2000,“ uvedl botanik Správy KRNAP Josef Harčarik.

Na úbočí Studniční hory sníh každoročně vydrží nejdéle. Když je zima bohatá na sníh, mocnost sněhových vrstev tam dosahuje až 18 metrů. V Krkonoších se traduje, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí.

Lokalita je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku. Dobře je vidět například z cesty z Pece pod Sněžkou na Výrovku a z cesty z Výrovky na Luční boudu. Za příhodných podmínek je mapa viditelná až z Hradce Králové.