Zřícená věž, zničené dopravní pásy. Škody v elektrárně jsou větší, než se čekalo

Škoda, kterou napáchal úterní požár v uhelné elektrárně ve Chvaleticích, zřejmě vysoce přesáhne původní odhad padesáti milionů korun. Uvedla to mluvčí hasičů Vendula Horáková. Při požáru se zřítila věž zauhlovací stanice, elektrárna je kvůli nehodě na několik týdnů vyřazená z provozu.

Požár vypukl v úterý před čtvrtou hodinou ranní, hasiči jej dostali po kontrolu přibližně za dvě hodiny. Plameny pravděpodobně vyšlehly v zauhlovací věži, kam míří 200 metrů dlouhý dopravníkový (přepravní) pás s uhlím. Byl vyhlášený třetí požární stupeň a ranního zásahu se zúčastnilo 13 jednotek z Pardubického a Středočeského kraje. Ohniska požáru dohašovali do deváté hodiny večer.

„Oheň zcela zničil prostor dopravy uhlí do elektrárny, prostor přesypávání uhlí z jednoho dopravníku na druhý, věž i elektrickou instalaci. Žárem došlo ke zřícení dopravního mostu, ve kterém jsou dopravní pásy,“ uvedla Horáková.

Hasiči zatím stanovili čtyři verze možné příčiny vzniku požáru, nedbalost, zadřené ložisko na pásovém dopravníku, samovznícení uhlí nebo závada na elektroinstalaci. Podle policie patrně šlo o technickou závadu, řekl krajský policejní mluvčí Petr Voldán.