Do Karlových Varů začnou létat pravidelné spoje z Německa a Izraele

Do Karlových Varů začnou v příštím roce létat pravidelné letecké spoje z německého Düsseldorfu a izraelského Tel Avivu. Letiště, město i kraj si od toho slibují, že by mohly nahradit výpadek ruských turistů. Prodej letenek bude zahájen v září, první pravidelné spoje z těchto destinací by měly na letišti přistát v dubnu 2017.

V roce 2013 karlovarské letiště odbavilo rekordních 100 tisíc lidí. Do města každý týden létalo z Ruska osm pravidelných linek. Loni už ale byla cestujících jen polovina a spoje z Moskvy jsou nyní už jen dva – vždy ve čtvrtek a v neděli.

Za úbytkem byl propad rublu a politická situace. Nově ale také začala řada Rusů létat do Česka přes Prahu. Cena zpáteční letenky z Moskvy do Karlových Varů je totiž až o 100 procent dražší než do Prahy. Cesta z hlavního města do lázní už přitom vyjde jen na pár stovek korun.

Ceny zpátečních letenek
Zdroj: ČT24

Odbavovací hala je tak většinu týdne prázdná a letiště přichází nejen o výnosy z poplatků, ale také z doplňkového prodeje free shopů v hale. Úbytek Rusů proto mají od dubna příštího roku částečně nahradit Němci a Izraelci.

„O linky projevily zájem cestovní kanceláře. Už nyní víme o tom, že by byla asi zhruba padesátiprocentní obsazenost,“ řekla ČT mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Do Německa celý rok, do Izraele v sezoně

„Každá letecká společnost, která začíná provoz do nové destinace, tak ho zahájí pouze za předpokladu, že bude bezztrátový,“ uvedl mluvčí letiště Radek Zábranský. Prvních šest měsíců proto případnou ztrátu dorovná kraj částkou pět milionů korun, další dva a půl milionu přidá město. 

Do Karlových Varů začnou létat spoje z Německa a Izraele (zdroj: ČT24)

Původně se o zavedení linek jednalo s Českými aeroliniemi, spolupráci se ale nepodařilo dohodnout. Linky do Düsseldorfu by tak měla zajistit německá letecká společnost Germania, do Tel Avivu bude létat česká společnost Travel Service. Obě linky mají létat dvakrát týdně. Do Německa po celý rok, do Izraele v sezoně přibližně od dubna do září.