Hlučínské jezero zarůstá podvodními rostlinami. Plavci se do nich zamotávají

Traviny, které zarůstají Hlučínské jezero, působí potíže nejen plavcům, ale i záchranářům. Zamotává se do nich technika. Náprava by mohla přijít až příští rok díky nákupu speciálního kombajnu.

Podle zjištění redaktorky České televize Terezy Krumpholzové by rostliny neměly lidem způsobovat žádné alergie. „Špatně se v nich ale plave,“ poznamenala. Podle vodního záchranáře Robina Neubayera se do rostlin lidé mohou snadno zamotat. „A pokud se v nich neumějí pohybovat, mohou zazmatkovat a dokonce i utonout,“ dodal. 

Potíže na Hlučíně

Speciální vodní kombajn, který například používají na Plzeňsku, se ale na jezero jen tak nedostane. Stojí totiž mezi pěti a šesti miliony korunami. „A takový výdaj musí schválit představitelé města. Letos se tak štěrkovna vyčistit nestihne,“ dodala Tereza Krumpholzová.

Plavce trápí i sinice

Podle krajských hygieniků nepřeje Štěrkovna Hlučín aktuálně plavcům nejen kvůli přerostlým travám, ale také kvůli výskytu sinic. „Koncem minulého týdne došlo v přírodním koupališti v areálu Štěrkovny Hlučín k výraznému rozvoji sinic. Kontrolní rozbory zajištěné provozovatelem z pondělí tohoto týdne sice potvrdily zlepšení kvality vody, nicméně i nadále platí doporučení zejména pro vnímavé osoby,“ uvedla hygienička Helena Šebáková.

Především malé děti, těhotné ženy, alergici a osoby s oslabeným imunitním systémem by tak podle ní měly omezit pobyt ve vodě a po koupání se osprchovat nejlépe pitnou vodou.

  • Hlučínské jezero vzniklo po zatopení bývalé štěrkovny na jihozápadním okraji Hlučína v okrese Opava v Moravskoslezském kraji v České republice. Rozloha vodní plochy činí 131,5 hektarů. Hloubka dosahuje až 4 metrů.
  • V roce 1990 byla původní štěrkovna přebudována na vodní nádrž. Nyní má pevnější břehy, odtěženy byly mělčiny a vznikly zde nápustné a výpustné objekty pro regulaci hladiny nádrže. Na severním břehu jezera najdou návštěvníci infrastrukturu pro rekreační využití.

Provozovatelům koupališť v Moravskoslezském kraji klesly kvůli nepříliš teplému létu tržby až o 40 procent. Například u Hlučínské štěrkovny se letos během léta dalo koupat 15 dnů. Loni bylo koupacích dnů až 30.

„Návštěvnost poklesla o 70 procent. Zatímco loni přišlo od června do srpna do našeho areálu přes 43 000 lidí, letos jich bylo necelých 13 000,“ řekl ředitel Sportovně-rekreačního areálu Hlučín Petr Breitkopf. Tržby se podle něj snížily o 40 procent. Pokles zaznamenal i hlučínský kemp. „Loni přijelo 6400 lidí, letos něco přes 5300, většina z nich byla z České republiky,“ uvedl Breitkopf.