Archeologové objevili unikátní Venuši. Místo nohou má sukni

Archeologové objevili Venuši v sukni (zdroj: ČT24)

Archeologové objevili další unikátní Venuši. Ve Znojmě v městské části Kasárna se jim podařilo nalézt takzvanou sukničkovitou Venuši. Jak už napovídá název, na rozdíl od ostatních ženských podobizen nemá nohy, ale sukni. Přestože je svým vzezřením jedinečná, se staršími Venušemi ji srovnávat nejde.

„Nakopával jsem novou vrstvu a chystal jsem se odhodit hlínu, když se mi najednou objevila Venuše na lopatě,“ popsal nalezení unikátního kousku brigádník Tomáš Pikart. Objevená ženská figurka dostala jméno po něm – Tomuše.

Na Moravě zatím byly objeveny jen dvě obdobné plastiky. První v 60. a druhá v 90. letech minulého století. Obě tyto sošky jsou pojmenované podle svých nálezkyň - Alenka a Dášenka. Přestože se jedná o jedinečné sošky, nejde je srovnávat s jinými nálezy.

Ze stejného období pochází stovky plastik

Sukničkovitá Venuše totiž pochází z mladší doby kamenné. Vznikla pravděpodobně okolo roku 4700 př. n. l. a z tohoto období pocházejí stovky nálezů ženských figurek. Jiné podobizny ale pochází i ze starší doby kamenné, mezi ně patří i Věstonická venuše, které jsou starší o stovky až tisíce let a tím pádem mnohem vzácnější.

obrázek
Zdroj: ČT24

Unikátnost nalezené Venuše spočívá právě v tom, že nemá nohy. „Běžné plastiky mají vymodelované hýždě a chodidla, tato má dolní část tvořenou sukničkou,“ potvrdil vedoucí výzkumu David Humpola z Ústavu archeologické památkové péče Brno. Sukničkovitou Venuši nyní archeologové musí očistit a zakonzervovat. Pak poputuje do Jihomoravského muzea ve Znojmě.