Smrtelné pády: Na Olomoucku se srazila ultralehká letadla, u Jihlavy se zřítil kluzák

U Dlouhé Loučky na Olomoucku se srazila v sobotu večer dvě ultralehká letadla. Při nehodě zemřel pětašedesátiletý pilot, další dva muži z druhého ultralightu byli zraněni a přepraveni do nemocnice. Škoda je vyčíslena na čtyři miliony korun. Okolnosti nehody vyšetřuje policie a letečtí inspektoři.

„Stroje se srazily z dosud přesně nezjištěných příčin nad polem mezi obcí Dlouhá Loučka a místní částí Plinkout. Nehodu oznámil pilot třetího letounu, který letěl společně s havarovanými stroji. Po střetu obě letadla havarovala do pole,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Kvůli nehodě přijeli na místo také inspektoři Letecké amatérské asociace, zástupci Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod a České inspekce životního prostředí. Příčiny, okolnosti i míra zavinění letecké nehody se vyšetřuje, dodal Kořínek.

Muž nepřežil pád kluzáku

U Jihlavy se dnes ráno zřítil padákový kluzák s motorem. Jednačtyřicetiletý muž, který stroj řídil, nehodu nepřežil. Přesné příčiny tragické události policie vyšetřuje. Padákový kluzák uvíznul na stromě a muž spadl na vozovku u obce Rybná. Novináře o tom informovala policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

Tragická událost se stala kolem sedmé hodiny ranní. „Muž byl nalezen bez známek života na silnici II. třídy,“ uvedla mluvčí. Vozovka je momentálně uzavřena a policisté odklání dopravu na objízdné trasy.

„Policisté zjistili, že padákový kluzák odstartoval z letiště Jihlava-Henčov. Další okolnosti pádu stroje, stejně jako přesná doba a příčina úmrtí pilota jsou předmětem policejního vyšetřování,“ uvedla Čírtková.