Praha má alarmující nedostatek policistů

Praha - Hlavní město se potýká s nedostatkem policistů. Podle bezpečnostního výboru pražského zastupitelstva se už jedná téměř o kritický stav. Metropoli chybí zhruba 1400 policistů ve službě, tedy asi pětina z plánovaného počtu. Pomoci by měly nové příplatky formou odměn. Pražští policisté by podle předsedy výboru Pavla Žďárského měli ročně dostávat 60 tisíc korun navíc. Průměrný plat policisty v Praze je asi 31.000 korun měsíčně. V jiných krajích jsou mzdy u policie podobné. Odměny ještě musí schválit ministr vnitra Ivan Langer.

Mezi hlavní důvody, proč policisté odcházejí, patří zrušení různých příplatků, neproplácení náhrad za ubytování a dojíždění po třetím roce služby. V Praze jsou navíc policisté vysoce zatížení, mají malou naději na získání služebního bytu a vysoké náklady na bydlení v metropoli. Šest z deseti, kteří slouží v hlavním městě, přitom v Praze nebydlí a chtějí se vrátit domů.

„Náborová kampaň nepomáhá. Odchodů je více než přijetí,“ uvedl ředitel pražské policie Petr Želásko. Nízký počet policistů v Praze podle něho začíná být „alarmujícím problémem“. „Zatím se situace vůbec nelepší, je složitější,“ podotkl policejní ředitel. „Aktivita se ale nesnižuje,“ zdůraznil Žďárský. Pokud by však trend pokračoval, Želásko připustil, že policisté „asi nebudou schopni zajišťovat některé věci“.

Zvláštní odměny by měly alespoň zabránit dalšímu odchodu policistů a motivovat ty, kteří nebydlí v Praze, aby se jim vyplatilo do metropole dojíždět. Sami policisté nepředpokládají, že by zvláštní odměny přilákaly do řad policie Pražany.