Praha 7 usměrnila Palác Stromovka

Radnice Prahy 7 se domluvila s firmou Lordship na podobě nákupního centra Holešovický trojúhelník. Budova bude oproti původnímu návrhu nižší, změní se fasáda a bude dodržovat takzvané uliční čáry. „To, co jsme vytýkali původnímu projektu, tak tento splňuje. Nynější projekt je bez pochyby mnohem lepší než ten původní,“ řekl starosta Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice). V podzemí budou parkovací místa vyčleněna pro obyvatele Prahy 7.

Proti původnímu projektu na pozemku mezi ulicemi Veletržní, Strojnická a U Studánky pojmenovanému Palác Stromovka se v minulosti postavili místní obyvatelé i současné vedení radnice Prahy 7. Vadila jim například velikost projektu, který podle nich byl předimenzovaný a zhoršil by dopravní situaci v okolí.

Budova tak po dohodě radnice s firmou bude o tři patra nižší, což v reálu znamená o deset metrů. „Válec, který vadil památkářům, tam nebude, naopak přibude pasáž a vstupy přímo z ulice. Ten projekt bude mít okna a bude to dům, který dotváří ulici, ne ji ignoruje,“ řekl Čižinský.

„Dům ustupuje směrem na východ a bude respektovat čáru ulice U Studánky. Pasáž pak propojí ulice Veletržní a Strojnickou. Výška budovy bude kopírovat okolní zástavbu,“ doplnil šéf investora projektu, firmy Lordship, Václav Matoušek.

Praha 7 usměrnila Palác Stromovka (zdroj: ČT24)

V noci budou moci v podzemních garážích parkovat obyvatelé Prahy 7, za parkování zaplatí 20 korun za noc. Investor se nově také zavázal radnici, že vyvine maximální úsilí k tomu, aby v obchodní nebo administrativní části centra mohlo v budoucnu fungovat zdravotnické zařízení s ordinacemi lékařů. Změna projektu nevylučuje možnost budoucí úpravy části prostor pro bydlení, jak požadovala radnice Prahy 7. 

V otázce uctění památky obětem holocaustu se radnice a investor dohodli na společném postupu. Finančně podpoří buď PAMÁTNÍK TICHA na nádraží Praha-Bubny, nebo jiný vhodný projekt připomínající památku holocaustu na území městské části Praha 7.

Smlouva na pronájem pozemku, který patří Praze 7, bude na 99 let, v původní smlouvě to bylo 105 let. Výše nájmu za pozemek se měnit nebude a zůstane pět milionů korun ročně. Budova by mohla být dokončena zhruba za dva roky. „Potřebujeme udělat několik legislativních kroků. Rádi bychom stavbu začali co nejdříve, ale bude to ještě několik měsíců trvat. Otevření obchodní části bychom rádi naplánovali na rok 2018,“ řekl Matoušek.