Manažerům městských firem v Hradci Králové klesnou mzdy až o stovky tisíc ročně

Manažery městských podniků v Hradci čeká výrazné snížení platů (zdroj: ČT24)

Manažery městských podniků v Hradci Králové čeká výrazné snížení platů. Mzda jim klesne až o třicet procent, v některých případech půjde i o stovky tisíc korun ročně. Rozhodli o tom královéhradečtí radní v pozici akcionářů na jednáních valné hromady. Platy manažerů určují od loňska.

Hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK) označil už dříve platy manažerů městských akciových společností za naprosto nepřiměřené. „Hodně čněly platy v Tepelném hospodářství, v Městských lesích a trochu i v dopravním podniku. U Tepelného hospodářství byly víc než dvojnásobné v obvyklých pozicích,“ uvedl. 

Primátor bere 73 tisíc

Ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler například dostává 100 tisíc korun hrubého a roční odměnu, která může být až do výše šesti platů. Radní nyní jeho plat snížili o 30 procent. „Budu se muset rozhodnout, zda přijmu podmínky nového kontraktu, nebo ne,“ reagoval na krok radních. Základní plat primátora je pro srovnání 73 tisíc korun hrubého.

Městský distributor tepla je ziskový s obratem 420 milionů korun. Seidler v podniku vede 40 lidí a je známý i jako odpůrce jeho prodeje. O koupi Tepelného hospodářství usiluje elektrárna Opatovice z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského. Chce za ni dát půl miliardy. Město to ale už dříve odmítlo. Odpůrci namítají, že tržní cena prosperující firmy je trojnásobná a podnik je pro desítky tisíc drobných odběratelů zárukou stability ceny tepla.

Ředitel lesů: Zatnu zuby a budu držet krok

Radní snížili plat i řediteli Městských lesů Milanu Zerzánovi. Místo 65 tisíc korun hrubého bude brát 52 tisíc korun. Zerzán spravuje 3700 hektarů lesa a vede 23 lesníků. „Peníze jsem neoponoval, když mi je dávali, rád jsem si je vzal, to asi každý z nás. Když mi je berou, hůř se s nimi loučí, ale zatnu zuby a budu držet krok,“ uvedl.

Radním podle primátora pomohla s rozhodnutím auditorská společnost: „Dokonale nám zpracovala materiály, prostředí na trhu, rizika.“ Platová rozhodnutí valných hromad akcionářů, tedy radních města, teď musí splnit představenstva jednotlivých městských firem.