Většina obcí v Brdech souhlasí se vznikem CHKO

Brdy - V Brdech by po odchodu armády měla vzniknout chráněná krajinná oblast. Jak se přesvědčilo ministerstvo životního prostředí, uvítala by to většina tamních obcí. Vojáci se mají stáhnout z Brd z úsporných důvodů a starostové se teď obávají, aby území nepadlo do rukou developerů.

Vojenský újezd Brdy - na ploše asi 250 kilometrů čtverečních rostou hlavně lesy a mělo by to tak i zůstat. Pro chráněnou krajinnou oblast hlasovalo 22 obcí, některé s podmínkami, proti se vyjádřily tři. Mlčení zbylých považuje ministerstvo životního prostředí za souhlas. „Převážná většina jsou souhlasné názory, čili my to vnímáme tak, že obce chtějí zřízení CHKO,“ uvedl Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí.

Proti CHKO je například Křešín, obává se omezení rozvoje. Oblast by pohltila 80 procent obce. „Když se podíváme jinam, tak je to omezení už ve střešních oknech, balkonech, fasáda, barva, ploty,“ říká starosta Křešína Miloslav Mudra. Jincům, když už vojáci mají odejít, CHKO nevadí. Oblast by zasáhla městys jen okrajově. „I na besedě s ministerstvem životního prostředí jsme pochopili, že ani přírodní park není zárukou toho, že ta příroda bude uchráněna,“ řekl Josef Hála, starosta Jinců.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo ale podle svazku podbrdských obcí nepředstavilo možné varianty ochrany zdejší přírody a rozhodování obcí je složité. „Jestli se to prezentuje tím způsobem, že když obce neposlaly svá stanoviska, tak se to bere jako souhlas, tak je to naprosto zcestné,“ řekl Martin Matuna, předseda Svazku obcí Podbrdského regionu. „V tom dopise, který jsme adresovali obcím, bylo dáno, že kdo se nevyjádří, bereme to jako souhlas. Nicméně i z těch odpovědí, které jsme dostali, drtivá většina byla souhlasných,“ dodal Vitík.

Armáda využívá část Brd od roku 1926, kdy západně od Příbrami vznikla dělostřelecká střelnice. Za unikátní označují odborníci právě přírodu dopadových ploch. Pyrotechnici teď újezd čistí. Ať už obce hlasovaly pro CHKO, nebo proti, nejradši by byly, kdyby vojáci v regionu zůstali. Armáda ale už oznámila, že vojenský prostor chce opustit do roku 2015.