Kontroverzní Kněžínek jako památkář končí, funkci získá novou

Praha - Kontroverzní úředník pražského magistrátu Jan Kněžínek, který deset let ovládal odbor památkové péče, ve funkci skončil. Odborníci doufají, že tím skončilo i období, kdy developeři mohli bourat a stavět téměř cokoli se jim zachtělo. Vedení města ale Kněžínkovi nabídlo jinou pozici - od prvního srpna bude šéfovat kanceláři UNESCO, kterou magistrát nově zřizuje.

Přezdívá se mu demolition man. Nejvlivnější pražský památkář Jan Kněžínek má na kontě desítky kontroverzních rozhodnutí. Výstavbu více než sto metrů vysokých mrakodrapů na Pankráci, spornou rekonstrukci Karlova mostu, povolil řadu demolic a staveb, proti nimž vyšli Pražané do ulic. 31. červenec byl pro něj posledním dnem v úřadě.

„Řada rozhodnutí šla proti hlasu odborníků natolik okatě, že evidentně magistrátní odbor nehájil zájmy památkové péče, ale spíše zájmy investorů a developerů,“ uvedl Jakub Bachtík, člen domácí rady, Klub za starou Prahu.

„Za celých deset let mé práce nebyl žádný politický lobbing. Lobbing majitelů objektů, ten je denně, ale já jsem přesvědčený, že věci, které jsme zde dělali, nikdy nebyly na úkor podstaty památky,“ uvedl končící ředitel odb. památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy Jan Kněžínek.

Zatímco na ostatní ředitele odborů Tomana a Ďuricu spojované s vládou Pavla Béma došlo už po volbách v roce 2010, Kněžínek, přestože mu podle kritiků chybí i patřičné vzdělání, zůstal ve funkci až doteď. „Z odborného hlediska mi nikdo nic nevyčetl. Já jsem nakonec odstoupil sám,“ dodal Kněžínek. „Výběrové řízení na pozici ředitele odboru památkové péče bude končit 10. srpna, zatím máme jednoho přihlášeného,“ uvedla Tereza Králová, mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

V jedné funkci skončil, druhá je pro něj připravena

Pětašedesátiletý Kněžínek se ale do důchodu nechystá. Od magistrátu získal náhradní funkci. Od prvního srpna je z něj vedoucí kanceláře UNESCO, kterou Praha dosud neměla. Podle radního pro kulturu Václava Novotného s sebou tato pozice nenese žádné rozhodovací pravomoce a náplní je především vedení evidence.

„Panu Kněžínkovi mnoho lidí mnoho dluží, takže jak to tak v Čechách bývá, byl “vykopnut„ nahoru,“ říká na Kněžínkovo jmenování viceprezident Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví Martin J. Kadrman. Proti jmenování Kněžínka do funkce vyslance UNESCO chystá asociace památkářů v nejbližších dnech před budovou magistrátu demonstraci.

Reportáž Luďka Jíry ke jmenování Kněžínka (zdroj: ČT24)