Oddych s výhledem na Bezděz. Po čtyřech letech končí čekání, areál je zkolaudovaný a otevřený

Středočeský kraj uzavřel jednu z epizod, jejíž počátky dosahují až do éry Davida Ratha. Po řadě problémů je hotový a veřejnosti přístupný sportovně-rekreační areál Vrchbělá v bývalém vojenském prostoru Ralsko u Bělé pod Bezdězem. Jeho vznik stál 272 milionů korun, z toho jen čtvrtinu pokryla evropská dotace.

Středočeský kraj v roce 2009 odmítl návrh soukromého investora, který chtěl na místě bývalé střelnice a pozorovatelny sovětské armády u Bělé pod Bezdězem postavit golfové hřiště, ale vzápětí se rozhodl, že na místě sám vybuduje sportovně-rekreační areál. „Já si myslím, že to je ta správná cesta, jak revitalizovat území po armádě,“ řekl i nyní, při slavnostním otevření areálu hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Výsledkem je šedesát hektarů s výhledem na Bezděz, kde nechybí sedmikilometrová dráha pro kolečkové brusle, lanové centrum, malá zoo, rozhledna ani hotel s restaurací. Samotné stavbě, která začala před čtyřmi lety, předcházela likvidace pozůstatků po působení armády. Kraj musel zajistit pyrotechnický průzkum, odstranit nalezenou munici a ekologickou zátěž. V roce 2010 začaly také demoliční práce a další přípravy.

Vrchbělá
Zdroj: ČT24

Vznik areálu se však neobešel bez komplikací. Stavba původně měla být hotová již v roce 2013. Podstatná část sice hotová byla, ale další tři roky čekal celý areál na kolaudaci. Důvodem zpoždění byly například problémy s projektem hotelu, ale i policejní vyšetřování bývalého hejtmana Davida Ratha, který stál u zrodu projektu. Kolaudace nakonec proběhla až letos v dubnu.

Navzdory tomu, že současný hejtman Petera či premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nové využití bývalého vojenského prostoru chválí, neušel projekt opoziční kritice. „Ve Středočeském kraji najdeme desítky a stovky míst, budov a majetku kraje, kde by se tyto peníze daly využít mnohem lépe,“ řekl již dříve předseda kontrolního výboru zastupitelů Jan Skopeček (ODS).

Kraj chce areál Vrchbělá v budoucnu využívat pro velké akce, například koncerty či významné sportovní události. Mimo sezonu má také poskytnout zázemí firemním akcím či školám v přírodě.