Soud potrestal úřednice za braní úplatků. Rozdal tresty od 5 do 7,5 roku vězení

Za braní úplatků za pomoc při krácení daně potrestal zlínský soud tři úřednice finančního úřadu v Kroměříži odnětím svobody v rozsahu od 5 do 7,5 roku. Další obžalované pak uložil podmínku a podnikateli Milanu Macourkovi, kterému úřednice pomáhaly, soud vyměřil šestiletý nepodmíněný trest. Zatímco Macourek se přiznal, ostatní vinu odmítají.

Podle obžaloby podnikatel Macourek na radu dvou úřednic, Burianové a Červinkové, vyráběl fiktivní doklady od dodavatelů za daňová období v letech 2011 a 2012. Podnikatel podle státní zástupkyně platil úřednicím za to, že nebudou ověřovat fiktivní doklady ani padělané bankovní výpisy. Každé podle obžaloby dal úplatek ve výši 550 tisíc korun. Za braní úplatků poslal soud Červinkovou na 7,5 roku za mříže a Burianovou na sedm let.

Další pracovnice úřadu Alena Olšinová údajně žádala úplatek 500 tisíc, který ale Macourek nevyplatil. Olšinovou potrestal soud pětiletým trestem odnětí svobody. Úplatek požadovala podle obžaloby od podnikatele přes jeho spolupracovnici Kamilu Dudovou, která je zastupitelkou Kroměříže za KSČM.

Dudová podle obžaloby pomáhala Macourkovi s daňovým řízením. Jeho společnosti DUHAN byla podle státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové neoprávněně vyplacena daň z přidané hodnoty 22,5 milionu korun a o vyplacení dalších 5,8 milionu se pokusil. Podle obžaloby se na tom podílely pracovnice finančního úřadu, které tvrdí, že samy odhalily Macourkův podvod.

Zastupitelka nařčení považuje za mstu

„Nedopustila jsem se ničeho, nebrala úplatky a ani nedávala panu Macourkovi návody,“ hájila se tento týden u soudu Burianová. „Jsem nevinná. Žádné v obžalobě uvedené skutky jsem nespáchala,“ řekla už dříve Červinková.

Podle zastupitelky Kroměříže Dudové se v obžalobě uvedený skutek nestal. „Nařčení považuji za mstu pana Macourka,“ uvedla Dudová, jíž prý podnikatel dlužil peníze za práci, kterou pro něj odvedla. Podle státní zástupkyně ale byla jejich trestná činnost prokázána. Na finančním úřadu zasahovala policie v září 2013.