Kvůli opravě vodních příkopů musí Terezín přestěhovat tisíce žab

Reportáž: V Terezíně stěhují žáby (zdroj: ČT24)

Pevnostní město Terezín se chystá na rozsáhlé opravy vodních příkopů kolem svých barokních bastilionů. Podmínkou stavebního povolení je ale přestěhování tisíců žab, které v příkopech žijí, a to včetně kriticky ohroženého skokana skřehotavého.

Pevnostní město vzniklé za vlády Marie Terezie chrání nejen mohutné cihlové hradby na hvězdicovém půdorysu, ale i pětikilometrová spleť vodních kanálů a záplavových obranných kotlin, které měly – za pomoci regulovaného toku Ohře – zkomplikovat případný útok pruských vojáků.

Právě napojení kanálů na Ohři ale město při povodních v roce 2013 významně poškodilo, a Terezín se proto na devíti místech pustil do oprav, které podle starosty Daniela Trapaniho celkově vyjdou na 170 milionů korun, z toho čtyřicet milionů putuje právě na rekonstrukci vodních příkopů.

Neublížit skokanovi

Město chce opravy stihnout do konce tohoto roku, protože jinak by muselo vracet čerpané dotace, stavební práce ale komplikují zdejší živočichové – kvůli hnízdění ptactva se zbrzdila úprava promenádní cesty, rekonstrukci a čištění příkopů pak musí předcházet přestěhování velké žabí kolonie, která zde našla útočiště.

„Budou to desetitisíce zvířat,“ odhaduje zoolog Roman Vlček a upozorňuje na to, že pod terezínskými hradbami žije i skokan skřehotavý, obojživelník, který tradičně obývá tekoucí i stojaté vody v nížinách a v Česku patří mezi kriticky ohrožené druhy.