Déšť a dopravní nehoda zkomplikovaly dopravu v okolí Masarykova okruhu

Motocyklové závody na brněnském Masarykově okruhu zkomplikovaly dopravu na dálnici D1 před závodem i po něm. Rozjezd návštěvníků odpoledne komplikovala nehoda dvou aut na 185. kilometru ve směru na Prahu. Ještě horší ale byla situace dopoledne, kdy v okolí okruhu doprava kolabovala. Fanoušci totiž kvůli vytrvalému dešti nemohli využít centrální parkoviště, pořadatelé je vraceli zpět na provizorní odstavné plochy na staré dálnici. Na D1 se kvůli tomu vytvořila skoro 15kilometrová kolona. Situace se zlepšila kolem poledne, kdy policie otevřela další provizorní parkoviště.

Po závodech nachystala policie pro řidiče dopravní značení, které je mělo z Brna vyvést. K vozidlům, která museli lidé kvůli dešti nechat na vzdálenějších provizorních parkovištích mimo přírodní úseky, převáží cestující mimořádná linka dopravního podniku. 

„Ze staré dálnice budeme část řidičů směřovat na Kníničskou a směrem k nájezdu na D1 na 190. kilometru. Zbytek pojede tamtéž přes Kohoutovice a až v poslední variantě směrem na kruhový objezd Veselka. Řidiči by měli dbát pokynů policistů. Zbytečnými kolizními situacemi někteří neukáznění řidiči zhoršují už tak náročnou situaci,“ zdůraznil mluvčí brněnské policie Pavel Šváb. Podle něj kolem 17:00 odjela z areálu většina návštěvníků, zbytek by měl odjet zhruba do hodiny.

Kvůli dešti nemohli řidiči parkovat na přírodních parkovištích

Policie od rána upozorňovala řidiče na to, že mají sjíždět na exitu 190 a přes kruhový objezd Veselka parkovat na staré dálnici. Podle Švába na to ale někteří řidiči nedbali a pokračovali na sjezd 182 Kývalka, což policie nedoporučovala. Lidé totiž kvůli dešti nemohli parkovat na přírodních parkovištích a trávnících, kde bylo mnoho vody. A právě to způsobilo největší zmatky. Někteří řidič se totiž otáčeli do protisměru.  

Déšť proměnil přírodní parkoviště v bažinu (zdroj: ČT24)

„Parkovací kapacita na staré dálnici je však zaplněná pouze z poloviny a místa tam jsou,“ zdůraznil okolo 12:00 Šváb. Podle něj se situace zlepšila právě kolem poledne. Policie totiž zřídila kromě staré dálnice další parkoviště na silnici od Kývalky do Rosic. „Reagovali jsme tím na vzniklou situaci. V některých chvílích, když nestačila kapacita, jsme výjezd přes Kývalku na několik minut uzavřeli. Řidiči tak museli jet dál a vrátit se až přes Domašov, ale bylo to lepší řešení,“ doplnil mluvčí.

Dopravní podnik zavedl nově linku P, která odváží návštěvníky závodů od zaparkovaných vozidel ze staré dálnice přímo do areálu automotodromu. Cestou ale zastavovali i u Kývalky a na dalších zastávkách, aby nabrali lidi ze zaparkovaných aut. Původně fungovaly linky 400, která jezdí do areálu z Mendlova náměstí, a X, která jezdí ze Žebětína.