Originální nápad se nepovedl. V Jihlavě odstraňují z náměstí „skleníky“

Jihlavská radnice začala odstraňovat průhledy do podzemí, které před dvěma roky nechala za téměř tři sta tisíc korun sama vybudovat. Měly být turistickou atrakcí na Masarykově náměstí. Skleněné poklopy se ale lidem nelíbí a ani neplní svůj účel. Do podzemí není vidět.

Originální myšlenka otevřít lidem pohled do vyhlášeného jihlavského podzemí se v praxi nepovedla. I proto se většina obyvatel Jihlavy shoduje na tom, že průhledy mají zmizet. „Mně to připomíná spíš jako skleník nebo pařník. Moc vzhledné to není,“ říká Jihlavanka Lucie Löflerová. „Nikoho to neláká, nikdo do toho nekouká. Úplně zbytečně vyhozený peníze,“ doplňuje ji Nikol Mikulíková. Průhledy ani nevedou přímo do podzemí, vidět je skrz ně jen do obslužných betonových šachet připomínajících kanalizaci.

Původně měly být skleněné poklopy na úrovni silnice, pak se ale zjistilo, že by do nich zatékalo. Stavbu průhledů od začátku kritizovali i památkáři. „Vznikla zde nejen hmotová, ale i pohledová bariéra. Navíc to provedení asi ani nemá smysl nějak šířeji hodnotit,“ kroutí hlavou nad skleněným poklopem ředitelka NPÚ Telč Martina Indrová.

„Skleníky“ nahradí kovové poklopy

Skleněné průhledy začali dělníci odstraňovat. Místo nich budou na náměstí dva kovové poklopy zakrývající vstup do podzemí. „Budou to servisní vstupy pro správu jihlavského podzemí,“ řekl náměstek primátora Jihlavy Vratislav Výborný (ČSSD) a doplnil, že to tak alespoň nebudou za vybudování otvorů do podzemí vyhozené peníze.

Průhledy do podzemí stály město více než tři sta tisíc korun. Dalších sto tisíc teď radnice zaplatí za odstranění. „Konkrétního viníka jsme nehledali. Je to řetězec událostí, kdy nelze na někoho ukázat a dát mu to za vinu,“ vysvětlil náměstek primátora Jihlavy Vratislav Výborný (ČSSD).

Na náměstí v Jihlavě natáčel redaktor Dušan Vrbecký (zdroj: ČT24)