Na brněnském Zelném trhu vzniká krytá tržnice. Prodávat se tam budou výhradně potraviny

Opravy bývalého obchodního domu na Zelném trhu v Brně se naplno rozjely. Budova je zatím v havarijním stavu a už skoro tři roky je nepřístupná. Do konce roku by se z ní měl stát prostor, kde budou obchody s regionálními potravinami, pekárnou a třeba i dětským koutkem.

Zelný trh v Brně prošel rekonstrukcí nedávno. Na otevřeném prostoru mají stánky prodejci ovoce a zeleniny. Na náměstí mají vymezeno přes sto míst. Zatímco na Zelném trhu se čile obchoduje, do bývalé tržnice se zatím dostanou jen dělníci. Architekti pro jednu z dominantních budov  náměstí chystají novou tvář. „Od myšlenky supermarketu se chceme vrátit k podstatě tržnice,“ popisuje interiérová architektka Alexandra Georgescu.

Tržnice byla postavena v roce 1949 na místě domu vybombardovaného při americkém náletu v listopadu 1944. Z původního Domu potravin se ale v průběhu let stal prostor, kde se prodával třeba také levný textil. Architekt rekonstrukce Michal Palaščák teď celému objektu vrací koncepci roku výstavby. Než se do budovy nastěhují obchodníci, musí se stavbaři vypořádat s následky mnoha necitlivých přestaveb. „Je to zázrak, že dům nespadl, velká část těch investic jde na to, abychom ho zasanovali tak, aby vydržel dalších 50 let,“ říká architekt Michal Palaščák.

Pekárna s čerstvým pečivem, kavárna i dětský koutek. To vše najde v kryté tržnici své místo. Třeba levný textil, který se tam ještě před několika lety prodával, lidé už nekoupí. „Podmínkou právě pro toho nájemce bylo to, že se zde budou moci prodávat výhradně potraviny a potravinářské zboží, nic jiného,“ vysvětluje vedoucí investičního odboru Brno-střed Petr Liškutín. Obchodníci by se do budovy mohli nastěhovat už za několik měsíců. Práce v hodnotě 55 miliónů korun mají být hotovy do konce letošního roku.

V budově bývalého Domu potravin natáčel redaktor Jakub Vácha (zdroj: ČT24)