Studenti otestovali svoji formuli na hradeckém letišti

Hradec Králové – Na ranveji královéhradeckého letiště testovali studenti Českého vysokého učení technického formulový vůz. Připravovali se tak na závod studentských týmů v Hockenheimu. Podobných závodů se tým ČVUT účastnil i v minulých letech, loni přivezl ze Španělska stříbro.

Studentská formule sice nemá parametry monopostu formule 1, při srovnání s obvyklými silničními vozy by se však neztratila – vozidlo těžké 225 kilogramů má výkon 63 kilowattů, maximální rychlost 140 kilometrů za hodinu a z nuly na sto zrychlí za 3,9 sekundy. Že to tak skutečně je, testoval tým z ČVUT na letišti v Hradci Králové. „Je to velmi obratné, šílené je zrychlení – člověk sedí pár centimetrů nad zemí a vnímá rychlost jinak,“ shrnul zážitky testovací jezdec Tadeáš Nováček.

Vlastní monopost vyrobili studenti z ČVUT už počtvrté. Jeho vývoj trval od návrhu po první start asi devět měsíců. Všechny části formule mají na sobě studentský „rukopis“. „Některé komponenty kupujeme, například tlumiče, část motoru a tak dále. Nicméně i tak je musíme upravit, aby šly zasadit do vozu,“ přiblížil technický ředitel studentského týmu CTU Cartech Michal Vašíček.

Po testech na královéhradeckém letišti vyrazí studentský vůz do ostrého boje. Zúčastní se závodů obdobných formulí, do kterých se zapojí 110 týmů z celého světa a které začínají 31. července. Závodníci se utkají na německém Hockenheimringu necelé dva týdny poté, co se tamtéž jela Velká cena Německa formule 1.

Tým CTU Cartech má vysoké ambice. „V letošním roce bychom chtěli zopakovat úspěchy z loňského roku, kdy jsme stabilně byli v první desítce. Pokud se podaří první pětka, budeme rádi,“ nastínil Michal Vašíček.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)