Opravy škod po velké vodě v Lovosicích začaly až po třech letech

Události v regionech: V Lovosicích opravují mosty a lávky (zdroj: ČT24)

V Lovosicích začaly opravy mostů a lávek, které poškodil rozvodněný potok Modla. Velká voda sice přišla již před více než třemi lety, ale teprve nyní se městu podařilo získat státní dotaci. K dlouhému čekání přispěly i problémy s projekty oprav.

Nenápadný potok Modla se v Lovosicích vlévá do Labe. V červnu 2013 se vylil z břehů a způsobil škody přesahující 17 milionů korun. Nutné opravy mostů a lávek právě začaly – po třech letech čekání.

Podle lovosického starosty Milana Diana (ANO) k tomu přispěly problémy s projekty staveb. „Byly mezery v projektu, takže jsme to museli zrevidovat. To trvalo dlouho,“ popsal. Poté ještě musela radnice čekat na peníze. Dotaci z programu na obnovu místních komunikací, která přesahuje 15 milionů korun, jí přiznalo ministerstvo dopravy letos.

 Nejnáročnější součástí oprav budou práce na mostě spojujícím město s fabrikami za vodou. „Požadavkem byla nosnost 40 tun. Celkové náklady budou převyšovat 5 milionů,“ vyčíslil vedoucí lovosického odboru majetku a investic Ondřej Rondoš.

Lovosice byly jednou z více než 40 obcí, které po povodních žádaly o příspěvek na opravy. Od roku 2014 jim ministerstvo dopravy rozdalo přes 100 milionů korun. 

I když je tři roky po povodních, obce stále mohou žádat. Program ale bude otevřený již pouze do konce roku. Ministerstvo předpokládá, že vydá ještě asi 250 milionů korun.

  • celkem: 500 mil. Kč
  • žádost: 43 obcí
  • vyplaceno: 101,7 mil. Kč
  • Zdroj: Ministerstvo dopravy, 2. 8. 2016