Na obnovu Hýlačky se vybralo už půl milionu

Větrovy – Ve sbírce na obnovu shořelé rozhledny Hýlačka na Táborsku se sešlo už půl milionu korun. Potřeba jsou ale nejméně dva miliony. Sbírku organizuje táborský Klub českých turistů, jemuž rozhledna patří. Nejstarší česká dřevěná rozhledna, která se stala kulturní památkou, lehla popelem během loňského Silvestra.

Deset architektů momentálně pracuje na novém projektu. Rozhledna by opět měla mít tvar husitské hlásky, o přesnou kopii ale nepůjde. Stavba bude také vyšší. Původní rozhledna měřila 18 metrů. Stavět by se mohlo už příští rok.

Na obnovu Hýlačky přispěje i Jihočeský kraj, peníze ale uvolní až v příštím roce. „Většinou to bývá do půl milionu korun,“ upřesnil náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Štangl.

Z původní Hýlačky zbyly jen kamenné základy. Přesnou příčinu požáru se nepodařilo určit. Požár možná založil někdo úmyslně, nebo šlo o nedbalost či závadu na elektroinstalaci. Vyšetřovatelé případ odložili.

Starou rozhlednu postavil Klub turistů v roce 1920. Během války sloužila jako německá pozorovatelna, před 22 lety se vrátila zpět turistům. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)