V Rapoticích si odsouzení staví svépomocí věznici

Rapotice – Náklady na novou ubytovnu v areálu rapotické věznice budou 60 milionů korun. Počítá se ale s levnějším provozem, protože se chystá jen minimální navýšení civilních zaměstnanců. Testovací provoz spustí věznice už v srpnu. 60 procent odsouzených z celkového počtu 500 má práci. Ať už uvnitř areálu nápravného zařízení, nebo v obcích a firmách v okolí.

Ředitel rapotické věznice Pavel Ondrášek je toho názoru, že pokud odsouzený chodí do práce, jedná se o smysluplný výkon trestu. Většina odsouzených má totiž dluhy a takhle si alespoň vydělají nějaké peníze. Novostavba další části věznice je třípatrová. Na šesti odděleních bude maximálně 400 vězňů.

Přibude i čtyřicet nových pracovních míst pro lidi z okolí. Zájem byl obrovský, na každé místo se hlásila desítka uchazečů. „Během srpna plánujeme zkušební provoz, na konci měsíce proběhne kolaudace,“ uvedl Pavel Ondrášek. První vězni nastoupí do nových cel už v září. Rapotická věznice se tak kapacitou tisíc odsouzených stane největším nápravným zařízením na Moravě.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)