Sloni měli svůj den. Dostali mrkev, seno i banány

Mezinárodní den slonů

Mezinárodní den slonů se slavil i v ostravské zoo. A na zvířata čekalo netradiční krmení – krabice a roury naplněné mrkví, senem a banánovými pamlsky.

Pamlsků si užily hned čtyři ostravské sloní samice. „Chystáme takové malé zpestření, aby se trošku více snažily při hledání potravy. Aby to pro ně byla nějaká změna,“ sdělila Jana Pluháčková, zooložka ZOO Ostrava.

Sloni se v Ostravě chovají už od roku 1956. Současné stádo, které se stále rozrůstá, je ale v zoo teprve od roku 2004. Tehdy tady byl otevřený nový pavilon.

Aktuálně tvoří stádo nejstarší Suseela a dvě samice Johti s dcerou Vishesh, které do Ostravy přicestovaly z Belfastu v roce 2009. Sloním benjamínkem je Rashmi, která se ve zdejší zoo narodila před pěti lety.

  • Slonice Rashmi, která se narodila v ostravské zoologické zahradě 12. dubna 2011, je jedním ze tří slůňat, která v posledních letech přišla v tomto zařízení na svět. Právě Rashmi (jméno znamená Paprsek) má ale větší štěstí než zbylí dva malí chobotnatci a své páté narozeniny oslaví v dobré formě. Vůbec prvním slůnětem, narozeným v některé české zoo, byl v březnu 2011 sameček, který byl ale od začátku neduživý a po necelých dvou měsících uhynul.
  • Třetí slon přišel v Ostravě na svět v únoru 2014. Samička pojmenovaná Sumitra sice nepila mateřské mléko, skoro dva roky přesto dobře prospívala. Letos v lednu ale uhynula. Jak se později ukázalo, příčinou byl sloní herpes virus, který ohrožuje slony indické po celém světě.
  • Kromě Ostravy se v posledních letech podařilo odchovat slůně i v pražské zoologické zahradě, kde přišla v únoru 2013 na svět samička Sita, ke které začátkem letošního dubna v Troji přibyl další sloní přírůstek.
obrázek
Zdroj: ČT24

:. Sloní samička Rashmi

Bojují za každé slůně

Ostravská zoo se stále snaží zlepšit pravděpodobnost přežití narozených slůňat. I proto zde zkoumají herpes virus, který je pro tato zvířata velmi nebezpečný. Zoo již před dvěma lety založila speciální sbírku na výzkum sloních nemocí.

„Za tu dobu se podařilo vybrat už více než 600 tisíc korun. Všechny ty peníze jsou přesměrovány do Liebnizova institutu v Berlíně,“ doplnila Jana Pluháčková.

Peníze mohou lidé zaslat například na speciálně zřízený účet nebo prostřednictvím dárcovské SMS. V příštím roce by se sloní stádo mělo rozrůst o dalšího člena. Březí je totiž samice Vishes, která by příští léto měla rodit už potřetí.

Připravili večerní prohlídky

Zahrada přichystala na letošní prázdniny večerní komentované prohlídky. Návštěvníci tak mohou zjistit, co se v zahradě děje po zavírací době, a jak se chovají zvířata po setmění.

Večerní komentované prohlídky budou připraveny vždy v pátek. Pro večerní procházky bude platit cena běžného vstupu do zoo, dospělí tedy za vstupenku dají 110 korun a děti do 15 let, které musí přijít v doprovodu dospělého, zaplatí 80 korun. Kvůli omezené kapacitě je nutné si prohlídku předem rezervovat na telefonním čísle 596 241 269.