Podnikatel Zátorský měl tunelovat družstvo Unibon. Údajně tak získal desítky milionů korun

Vlivný ostravský podnikatel Daneš Zátorský měl tunelovat nyní už zkrachovalé spořitelní a úvěrní družstvo Unibon. To zároveň ovládal. Vyplývá to z informací, které získala Česká televize (ČT). Výslech Daneše Zátorského měl trvat podle informací ČT v budově krajské hospodářské kriminálky několik hodin. Zátorský jakékoliv podvody v kampeličce odmítl.

Okresní soud v Ostravě za to Zátorského již v červenci poslal do vazby. „Zátorský měl podle informací, které má Česká televize k dispozici, společně s Davidem Rusňákem a Radkem Hradilem připravit v letech 2011 až 2015 čtvrtou největší záložnu v zemi, ostravskou kampeličku Unibon, o nejméně 121 milionů,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Daneš Zátorský měl kampeličku ovládat. „Měl vliv na její fungování včetně poskytování úvěrů. A právě úvěry za více než 121 milionů údajně mířily z Unibonu do firem, které přímo nebo nepřímo patřily opět Daneši Zátorskému,“ dodal Jiří Loučka.

Kauza "Zátorský"

Státní zástupkyně Brigita Bilíková uvedla, že dosud nemůže říci bližší okolnosti k trestnímu stíhání obviněných Daneše Zátorského, Davida Rusňáka a Radka Hradila. Naplánovány mají být totiž výslechy dalších svědků.

Šéfoval mnoha firmám

Osmačtyřicetiletý Zátorský stál v čele mnoha firem, které postupně zkrachovaly. Byly mezi nimi stavební společnost VOKD, Geofin, Slezský kámen, aerolinky Job Air – Central Connect Airlines nebo opravna letadel Job Air Technic. Podíl měl i ve spořitelním a úvěrním družstvu Unibon, kterému v roce 2012 Česká národní banka odebrala licenci.

Družstevní záložna Unibon spravovala vklady přibližně čtyř tisíc čtyř set klientů v celkovém objemu přes dvě miliardy korun.

Zátorský byl koncem června zadržen jako podezřelý v Polsku na základě vydaného evropského zatýkacího rozkazu a předtím vydaného příkazu k zadržení podezřelého. Polské úřady ho následně předaly české policii. Kromě něj byli už dříve zadrženi další dva lidé, kteří jsou spoluobvinění a kteří už byli také vzeti do vazby.