Stěžují si na výrobnu plastů. Firma se má rozšiřovat bez ohledu na ráz obce

Nepovolená továrna

Na firmu Elmo-plast, která má v Alojzově na Prostějovsku výrobnu, si stěžují místní obyvatelé. Společnost podle nich rozšiřuje svůj podnikatelský areál bez ohledu na stavební zákon.

 Firma před časem koupila v těsném sousedství svého areálu hektar orné půdy. „Došlo zde ke skrývce, byl navozen písek a do čtrnácti dnů i štěrk,“ sdělil starosta Alojzova Miroslav Grulich (nezávislý).

Podle Libora Zapletala, vedoucího spolku Pro Alojzov, zde společnost chtěla vybudovat výrobní prostory. To ale v územním plánu schváleno nebylo. Počínání firmy zkontroloval stavební úřad. „A Elmo-plast nakonec pozemky ponechal v současném stavu,“ poznamenala redaktorka České televize Zuzana Glacová-Kozáková.

Velikost areálu firmy od roku 2003 po současnost:

Výrobce plastů se podle místních nekontrolovaně rozšiřuje
Zdroj: Spolek Pro Alojzov

Vedení Alojzova už na Elmo-plast podalo stížnost na krajský úřad, který počínání firmy prošetřuje. Zástupci společnosti, které se Česká televize snažila oslovit, se k zaslaným dotazům do data uzávěrky reportáže (10. 8. 2016) nevyjádřili.

Nabízí i vodovodní potrubí

Společnost Elmo-plast, která má sídlo v Prostějově, vyrábí ve svém závodě v Alojzově také vodovodní potrubí a tlakové trubky pro kanalizaci. Před osmi lety firma zahájila jako první v Česku produkci dvoustěnného korugovaného potrubí, které se používá při výstavbě kanalizací.

Na sklonku roku 2013 zachvátil halu Elmo-plastu na výrobu plastových trubek a zahradních stolů mohutný požár. V objektu o rozměrech 40krát 60 metrů tehdy shořela výrobní technologie a dva nákladní automobily. Hasiči z haly vynesli také dvě propanbutanové láhve a ochlazovali okolí.

Požár tovární haly v Alojzově
Zdroj: ČT24/OÚ Alojzov

Při požáru nebyl nikdo zraněn, díky příznivým povětrnostním podmínkám nemuseli být obyvatelé Alojzova evakuováni. Kriminalisté nakonec případ požáru výrobny plastů se škodou 80 milionů korun odložili. Zařadil se mezi požáry s největší škodou v kraji za posledních několik let.