Malostranské náměstí bez aut žije. Chystá se i letní kino

Z Malostranského náměstí zmizelo od července parkoviště a prostor začíná ožívat. Připravuje se výstava soch studentů Akademie výtvarných umění (AVU), letní kino nebo sousedská slavnost. Na náměstí také přibyly stolky a židle.

Zájem pořádat na náměstí kulturní a společenské akce už projevilo patnáct institucí. Mělo by jít ale o nekomerční program. Komise zatím posoudila devět projektů. Pořadatelé se s nápady mohou hlásit prostřednictvím webového dotazníku.

Jako první proběhne výstava soch studentů AVU. Po ní budou následovat mimo jiné panelová výstava Galerie hlavního města Prahy na téma umění ve veřejném prostoru, letní kino němých filmů, v září pak sousedská slavnost Zažít město jinak a Setkání dobrovolníků a dobrovolnických organizací.

Obnova náměstí začne v roce 2018

Na náměstí je nyní k dispozici 23 stolů a 90 židlí. V plánu je instalace odpadkových košů a stojanů na kola. „Větší zásahy do podoby náměstí a jeho vybavení v tuto chvíli neplánujeme. To by mělo být součástí realizace vítězného architektonického návrhu,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

Odborná porota v září 2014 v mezinárodní soutěži vybrala návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Obnova náměstí by měla začít v roce 2018.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do konce roku bude náměstí fungovat ve zkušebním provozu. Následně město vše vyhodnotí a rozhodne, jak dál místo spravovat a jaká pro něj stanovit pravidla. Podle Kolínské by měl následovat podobný koncept i pro Mariánské a Palachovo náměstí a pro dolní část Václavského náměstí.

S odstraněním parkoviště z Malostranského náměstí nesouhlasili někteří poslanci, kteří tam až dosud parkovali. Se sněmovnou bude Praha o náhradní možnosti parkování jednat.