NS odmítl dovolání takzvaného Toflova gangu. Tresty jsou definitivní

Tresty pro takzvaný Toflův gang jsou definitivní. Nejvyšší soud (NS) totiž odmítl dovolání skupiny bývalých policistů a jejich kompliců, kteří podle pravomocného verdiktu vydírali podnikatele. NS zrušil verdikt pouze nad obžalovaným Petrem Křipským. Výsledek dovolacího řízení je zatím známý pouze neoficiálně a potvrdil jej mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Advokát Křipského totiž v dokazování poukázal na konkrétní nesrovnalosti v časové ose a ve jménech. Jeho spis už má zpět brněnský krajský soud, který se bude jeho případem zabývat. Křipský původně dostal 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200 tisíc korun.

Podle pravomocného rozsudku skupina bývalých policistů a jejich kompliců vydírala podnikatele na jižní Moravě. Podle obžaloby se dopustili až 20 vydírání, na kterých si vydělali miliony. Svým obětem hrozili vraždami i únosy dětí. Vyděrači podnikatele nejdříve křivě obvinili a následně jim nabídli, že kauzu zahladí, pokud dostanou zaplaceno. Za tuto pomoc si údajně žádali úplatek v rozmezí od deseti tisíc až do několika milionů.

Odsouzení dostali tresty od tří do devíti let vězení. Ti, kteří nepochodili s dovoláním k Nejvyššímu soudu, už mají k dispozici jen ústavní stížnost. Stížnost však – stejně jako dovolání – nemá odkladný účinek ani vliv na výkon trestu.

Dostali tresty od tří do devíti let

Tresty vězení si ve sledované kauze původně vyslechlo 11 lidí. Soudci Krajského soudu v Brně už dříve rozhodli, že nebyla prokázána žádná organizovaná činnost mezi jednotlivými aktéry. Nic jako „gang“ tedy podle nich neexistovalo. Nicméně za jednotlivé trestné činy soud poslal jedenáct lidí na tři roky až devět let do vězení.

Advokáti odsouzených v minulosti poukazovali na to, že řada důkazů stojí na svědcích s bohatou kriminální minulostí. Nad vyšetřováním podle nich nebyla žádná účinná kontrola a dozor, kriminalisté rozkrývající trestnou činnost podle advokátů překrucovali důkazy.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za jeho vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.