Žebrák přišel o 177 stromů, musely ustoupit protipovodňové zdi

Žebrák (Berounsko) – Rozsáhlé kácení při stavbě protipovodňových opatření v Žebráku na Berounsku bylo zcela v pořádku, zjistila Česká inspekce životního prostředí. Hořovičtí úředníci, kteří kácení povolili, poukázali, že mělo mít mnohem menší rozsah. Podle inspektorů však starosta Žebráku směl povolení svým rozhodnutím rozšířit.

Protipovodňové zdi muselo v Žebráku ustoupit 177 javorů, lip a olší, často i vzrostlých. Hořovičtí úředníci, kteří vydávali stavební povolení, ovšem povolili pokácet při stavbě zdi pouze 75 stromů. Podle žebráckého starosty Daniela Havlíka ale bylo nutné povolení rozšířit. „Vzhledem k tomu, že opěrné zdi se nebudou stavět v korytě potoka, ale při okrajích toku, muselo stromů padnout více,“ poukázal starosta. Dodal, že majetek lidí je cennější než stromy. Žebrák přitom již v letech 1997 a 2002 poničily povodně.

Lidem, kteří žijí v oblasti postižené kácením, jsou teď nespokojeni. „Dříve tu byl stín, děti si hrály ve stínu. Teď je to tady jak na výsluní – měsíční krajina,“ srovnala žebrácká obyvatelka Miroslava Pajerová. Petr Zemánek ze sdružení Děti Země potom oznámil, že považuje starostovo rozhodnutí za nezákonné. „Starosta rozhodl sám o sobě svým rozhodnutím, které má nižší váhu než rozhodnutí městského úřadu v Hořovicích,“ řekl Petr Zemánek.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Starosta ale odmítl, že by porušil zákon. „Stavební povolení je jedna věc, souhlas s kácením dřevin je věc druhá,“ zdůraznil Daniel Havlík. Podle zákona není nutné, aby o kácení rozhodlo celé zastupitelstvo, stačí jen podpis starosty.

Na starostovu stranu se nakonec postavila i Česká inspekce životního prostředí. „Ačkoli se rozhodnutí týkalo většího počtu stromů, v tomto případě rozhodl starosta jako oprávněná osoba,“ řekla mluvčí inspektorů Simona Cigánková.

O výstavbu ochranné zdi usilovalo město několik let, teď je hotová první a druhá etapa, stavební práce na poslední třetí etapě začnou tento týden.