Albrightová navštívila Terezín, vzpomněla i svou rodinu

Terezín (Litoměřicko) - Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová dnes v doprovodu ministra obrany Alexandra Vondry navštívila Terezín na Litoměřicku. V terezínské galerii otiskla dlaň, kde z ní vytvoří křišťálový odlitek. Ten bude později vystaven v galerii, která shromažďuje otisky dlaní českých i světových osobností v křišťálovém skle. Albrightová také vzpomněla své židovské předky.

„Nechávám tady nejen svou ruku, ale i své srdce,“ řekla Albrightová při otiskování dlaně do hmoty pro vytvoření odlitku. Vzpomněla tak historii své české rodiny, o jejíchž židovských kořenech se dozvěděla až nedávno. Její židovští prarodiče se stali obětí holocaustu. „Ráda bych vytvořila desku, na níž by byla jména těch, kteří zemřeli,“ dodala Albrightová. Deska by měla viset v terezínském kolumbáriu. 

V galerii už se odlily otisky ruky Havla, Lustiga nebo Wintona

Majitelé galerie Křišťálový dotek, otec a syn Alexandr a Jan Huňátové z Bohušovic nad Ohří už odlili ze skla například otisk ruky bývalého prezidenta Václava Havla, spisovatele Arnošta Lustiga, zachránce židovských dětí sira Nicholase Wintona nebo hokejisty Jaromíra Jágra. Po otisknutí ruky Albrightová spolu s ministrem obrany Alexandrem Vondrou položila květiny na Národním hřbitově terezínského památníku. Židovským ghettem v Terezíně prošlo na 155 tisíc Židů z českých zemí a dalších zemí Evropy, z nichž na 118 tisíc zahynulo.

Jan Huňát označil diplomatku za největší ženskou osobnost, jejíž otisk si mohla galerie přát. „Je to skvělá věc, kde se kombinuje dávná česká tradice českého sklářského umění a to, co se někdy říká, že otisk ruky říká o tom člověku úplně všechno,“ řekl o křišťálových otiscích dlaní ministr obrany Alexandr Vondra, který Albrightovou v Terezíně provázel.

Albrightová se narodila jako Marie Jana Körbelová, první ze tří dětí v české židovské rodině diplomata Josefa Korbela. Německou přehlásku z příjmení rodina vypustila po válce. O svém židovském původu se dozvěděla až ve druhé polovině devadesátých let. Už dříve prohlásila, že její již zesnulí rodiče s ní nehovořili o smrti jejích prarodičů. Ona sama se na to nikdy neptala, ani to nezkoumala, částečně proto, že její kontakty s nimi skončily ve věku dvou let.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)