V olomoucké zoo vzniká safari

Olomouc - V zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce vzniká safari. Jako první v Evropě bude mít volný výběh pro vlky arktické. Stavebníci teď v areálu budují přístřešky pro zvířata, krmelce a příjezdové cesty. Safari vyroste během čtyř let na 20hektarové ploše. Jeho prohlídka potrvá 45 minut.

Luděk Richter z olomoucké zoo přibližuje, jak bude nové safari vypadat: „Je to trošku nebývalý koncept safari v rámci Evropy, bude rozdělen do pěti zoografických zón. Každá bude zaměřena na určitou oblast, pro kterou budou vybrána i charakteristická zvířata.“ 

Zubři, žirafy či vlci se tak octnou jen pár metrů od návštěvníků. Ti se dostanou do míst, která dříve nebyla přístupná. Někde zmizí ploty, jinde budou přírodní zábrany. Mezi zvířata se lidé dostanou pouze vláčkem. Cestujícím v něm nebude hrozit žádné nebezpečí. 

Zvířata budou mít větší výběhy a také se mezi nimi objeví nové druhy, třeba los evropský. První část areálu bude dokončena už příští rok. Na vznik safari přispěl i olomoucký magistrát, a to částkou 1,5 milionu korun.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)