Botanici našli v Krkonoších téměř neviditelného šikouška zeleného

Vrchlabí (Trutnovsko) - Čeští botanici slaví, neboť v Krkonoších se jako nový rostlinný druh objevil mech šikoušek zelený, který je v Evropě považován za vzácný. Poprvé jej botanici našli loni a v těchto dnech si jeho výskyt na několika lokalitách potvrdili. Zajímavostí šikouška je to, že je téměř neviditelný, měří jen několik mikrometrů. V Česku byl dosud výskyt šikouška zaznamenám hlavně v Jeseníkách.

V Evropě je šikoušek považován za vzácný, je řazen mezi zranitelné až ohrožené druhy. V rámci projektu Natura 2000 je jeho výskyt mapován po celé Evropě. Mech lze najít jen v době, kdy vyroste jeho sporofyt, tedy štět s tobolkou, ve které se tvoří spory, jež slouží k rozmnožování. Tobolka má obvykle jeden až dva centimetry a je tedy alespoň trochu viditelná. Roste v lesích hlavně na vlhkých místech s dostatkem trouchnivějícího dřeva. Nejvíce hnijícího dřeva bývá v hluboce zaříznutých údolích v lesích a právě na takových místech odborníci v Krkonoších šikoušek objevili.

Šikoušek zelený
Zdroj: ČT24

Viera Horáková, botanička správy KRNAP

„Nálezy šikouška jsou víceméně náhodné, což je dáno jeho bezmála neviditelností. Kvůli tomu také víme velice málo o jeho biologii. Jsou roky, kdy se vyskytuje více, a jindy je jej zase méně. Jsou i lokality, kde se přestal vyskytovat, ale nevíme proč.“

V Krkonoších botanici šikouška nalezli hlavně v oblasti Černého a Tetřevího potoka nad Dolním Dvorem. Další lokality jsou ve Vítkovicích v údolí Pustého potoka, nad Černým Dolem a v údolí Vavřincova potoka v povodí Úpy. "Přepokládáme, že v Krkonoších je lokalit víc. Pokud by místní nebo návštěvníci hor při svých houbařských vycházkách narazili na charakteristickou tobolku patřící šikoušku zelenému, budeme rádi, pokud nám zašlou co nejpodrobnější popis lokality a my pak výskyt druhu ověříme, uvedla Horáková. 

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)