Vrátit život mezi varny. Roudnice chce opravit barokní pivovar

Reportáž: Opravy roudnického pivovaru (zdroj: ČT24)

Roudnice nad Labem hledá nové využití pro svůj chátrající barokní pivovar. Objekt se jí podařilo zastřešit a nyní by zdejší sladovnu ráda přeměnila na multifunkční kulturní sál pro koncerty i výstavy, potýká se ale s nedostatkem peněz.

Barokní pivovar na sklonku 17. století vystavěl italský stavitel Antonio Porta, o sto padesát let později objekt přišel o jedno křídlo kvůli stavbě železniční trati. Šlechtickému rodu Lobkowiczů patřil až do poúnorového zestátnění a v provozu byl do šedesátých let, kdy v něm ukončila provoz zdejší sodovkárna.

Roudnická radnice se stala vlastníkem historicky cenného objektu na jaře 2012, kdy ho odkoupila od amerického investora. Ten památku získal v polovině devadesátých let, z plánů na její využití ale sešlo – a areál chátral.

Odhadované náklady? 400 milionů

Aby město znovunabytý objekt zachránilo, nechalo ho zastřešit, takže do budovy v současnosti už nezatéká a konstrukce mají možnost vysychat. Celkové náklady na opravu pivovaru ale podle městských odhadů dosahují čtyř set milionů korun, což je částka odpovídající dvěma ročním roudnickým rozpočtům. Jiný zdroj peněz než vlastní kasu přitom město dosud najít nedokázalo.

„Byť je pivovar památkově chráněn, nedostal se na seznam památek, na které se vztahovaly dotace z Evropské unie,“ vysvětluje místostarosta František Padělek. Opravy proto postupují pomalu.

V letošním roce chce Roudnice vyklidit sladovnu a sklepy. „Provedena bude též kontrola fungujících odvodňovacích kanálů pod pivovarem,“ uvedl k současnému stavu objektu člen komise pro záchranu pivovaru Ondřej Krajník. Opravy by se měl dočkat také pivovarský komín, kterému hrozí zřícení. V budoucnu by se pak měla celá sladovna proměnit v místo pro konání kulturních akcí.

„Základem by měl být nový multifunkční kulturní sál pro zhruba 400 návštěvníků, který nyní v Roudnici nad Labem zoufale chybí,“ uvedla mluvčí Klára Kolorosová. Ve sladovně by se v budoucnu měly konat výstavy nebo koncerty.

Vizualizace opraveného pivovaru
Zdroj: Město Roudnice nad Labem