Je jí už 90 let. A je nejstarší dobrovolnicí Adry

Vůbec nejstarší dobrovolnici organizace Adra je už 90 let. Irma Marešová je naprosto soběstačná, téměř půl století žije ve stejném bytě v Ostravě - Hrabůvce a nejméně jednou týdně dochází na návštěvu k vážně nemocné, o generaci mladší seniorce.

Už po prvním stisku ruky je jasné, že s touto ženou si o nemocech a o tom, jak je život těžký, nepopovídáte. „S úsměvem vypráví, jak před rokem získala korunu pro nejsympatičtější babičku. Anebo to, jak každou neděli chodí tančit,“ uvedla redaktorka České televize Iva Piskalová.

Irma Marešová pracovala do 70 let. Nejdříve jako vychovatelka u hornických učňů, později v tiskárně. Starala se o nemocné rodiče a doma o dvě děti - dnes seniory v důchodu, kteří žijí mimo Ostravu.

Devadesátiletá dobrovolnice

Nyní tráví dvě hodiny týdně s ženou, která trpí mimo jiné i duševním onemocněním. Přiznává však, že někdy je to těžké. „Chodím tam proto, abych byla užitečná,“ dodala s tím, že nechce žít nadarmo. Ostravské dobrovolnické centrum Adry je největší v republice. I tak ale bojuje s nedostatkem dobrovolníků.

„Kdyby jich přišlo padesát, stále bychom je měli kam umístit,“ uvedla vedoucí ostravského centra Dagmar Hoferková. V Adře mají dobrovolníci průměrný věk kolem 30 let.

Pohovory pro nové dobrovolníky zahájí po několikatýdenní přestávce organizace opět počátkem srpna. Odehrají se první srpnovou středu mezi 13. a 17. hodinou.

  • ADRA je mezinárodní humanitární organizace poskytující pomoc lidem v nouzi. Byla založena ve Spojených státech amerických před více jak padesáti lety a dnes má zastoupení ve 125 zemích světa. V České republice ADRA začala působit v roce 1992 a v současné době zde patří ke třem největším organizacím v České republice poskytujícím humanitární, rozvojovou a sociální pomoc doma i v zahraničí. ADRA, o. p. s., koordinuje dobrovolnická centra v jedenácti městech ČR.
  • Jedním z těchto center je dobrovolnické centrum ADRA Ostrava, se čtyřmi akreditacemi Ministerstva vnitra ČR. Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava vzniklo 13. 10. 2008 a plynule navázalo na činnost DC ADRA Frýdek-Místek, které již od roku 2004 koordinovalo dobrovolnické programy také v Ostravě.
  • V Ostravě, konkrétně ve Vítkovicích a v Moravské Ostravě, provozuje Adra mimo jiné takzvaný Sociální šatník. Využít ho mohou sociálně potřební občané, kteří se ocitli v nelehké životní situaci. Otevřeno má od 8:30 do 14:00.