Levná oprava hradeckého gymnázia se prodražuje

Hradec Králové - Radost z dosažení nízké ceny za opravu Tylova gymnázia v Hradci Králové vydržela krajským úředníkům jen pár týdnů. V soutěži jim sice místní firma Prima nabídla provést rekonstrukci za 67 a půl milionu korun, což je téměř polovina ceny, kterou původně spočítal projektant, teď je ale všechno jinak. Firma žádá miliony navíc za vícepráce.

Rekonstrukce Tylova gymnázia začala před několika týdny, do opravené budovy by se studenti měli vrátit v září příštího roku. Investor, kraj i architekt se ale kvůli velmi nízké vysoutěžené ceně strachují o kvalitu. Projektant počítal s cenou kolem 120 milionů, vítězná firma Prima ji snížila o 45 procent. „Mohlo by to mít vliv na celkovou kvalitu díla,“ připustil odborník na stavebnictví a veřejné zakázky Jan Tomek. 

Jenže vítězná cena 67 a půl milionu korun už stejně neplatí. Firma žádá od kraje víc. Při opravě památkově chráněné školy od architekta Gočára se objevily nečekané problémy. „Vykopali jsme podlahy v suterénu a zjistili jsme, že tam nejsou izolace, nejsou tam podkladní betony,“ řekl autor projektu, architekt Pavel Tušl. Podle královéhradeckého hejtmana Lubomíra France (ČSSD) by se ale vícenáklady neměly vyšplhat více než na dvacet procent.

Původně kraj vybíral uchazeče o zakázku losováním. Když ho policie varovala, že program v počítači je zmanipulovaný, vypsali radní otevřenou soutěž. V ní vyhrála firma Prima. Její majitel Jaroslav Javorský dnes neměl na rozhovor čas.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)