Tanvald zrušil sběrný dvůr

Tanvald – Zatímco řada měst buduje kompostárny a sběrné dvory, v Tanvaldu ho museli zrušit. Místní si za to prý z části můžou sami, před sběrnu totiž vozili i běžný odpad. Řada místních lidí včetně živnostníků prý sběrný dvůr v České ulici zneužívala. A uskladněné elektrospotřebiče rozkrádali zloději kovů.

Staré elektrospotřebiče před zloději neochránila ani zamčená vrata, jak potvrdil vedoucí Technických služeb Tanvald Daniel Doležal. Město v létě zavedlo novinku – svoz velkoobjemového odpadu na zavolání. Staré ledničky, skříně nebo televize teď stačí postavit před dům.

„Po půlročním provozu budeme situaci vyhodnocovat, já jsem však přesvědčen, že to nebude dražší než doposud,“ uvedl starosta Tanvaldu Petr Polák (ODS). Inspirace přišla z partnerského německého města Burbach. Na radnici si zatím nikdo nestěžoval, ne všem se ale novinka líbí.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

Místní technické služby věří, že k elektrospotřebičům uloženým a zamčeným na novém místě se už zloději kovů nedostanou. V Tanvaldu jich není málo a bohaté zkušenosti s nimi má i provozovatel sběrny Pavel Doležal. Ten upřesnil, že zloději ukradli 160 kilogramů mědi. Jindy z areálu přes noc zmizelo 1,5 tuny litiny.

Mluvčí jablonecké policie Ludmila Knopová informovala, že tanvaldská policie řešila od roku 2011 devět případů vloupání do sběren. Místní si na novinku poměrně rychle zvykli, i tak se ale před bývalým sběrným dvorem občas přes noc odpad objeví. Radnice proto nechá nainstalovat fotopast.